Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při pečení sušenek: Jak na to, aby vaše sušenky byly dokonalé
Zdroj: Freepik

Sušenka je křehký, na povrchu křupavý a uvnitř vláčný koláček se sladkou chutí cukru, čokolády nebo kandovaného ovoce. Pokud má divný tvar, je tenká, tvrdá, láme se, nebo je naopak vlhká, udělali jsme něco špatně.

U sušenek platí dvojnásob, že musíme pečlivě dodržovat recepty. Pokud se od receptu odchýlíme, může pečení dopadnout špatně, a to by byla škoda. Poradíme vám, jaké jsou nejčastější chyby při přípravě domácích sušenek:

Časté chyby při pečení sušenek

Nemusíte se ničeho bát - i pokažené sušenky se dají jíst, jen nejsou tak hezké:

  • Neoddělujeme žloutek od bílku, vejce se šlehají celá. Při použití bílkového sněhu nebudou sušenky křehké, ale měkké jako korpus na dort.
  • Vejce šleháme s cukrem a tukem do pěny, pak přidáme suché ingredience, aby se těsto dobře spojilo.
  • Těsto s moukou nesmíme přemíchat, jen ho smísíme a spojíme, aby netvořilo hrudky.
  • Hodně mouky způsobí, že jsou sušenky tvrdé. Nesmíme ji přisypávat, i když se zdá, že je těsto řídké - radši ho na chvíli uložíme do lednice.
  • Málo mouky - sušenky se roztečou. Není třeba přidávat do těsta mléko a máslo necháme pouze povolit - nerozehříváme ho.
  • S cukrem není potřeba šetřit, jen s ním jsou sušenky vláčné a křupavé.
  • Příliš prášku do pečiva nebo sody dá sušenkám nepříjemnou pachuť. Těsto se sodou musíme nechat v lednici odležet.
Můžete si pomoci umícháním těsta v robotu. Při tvarování sušenek si namočte ruce, aby se vám těsto nelepilo na prsty. Při dodržení všech rad v receptu upečete sušenky, které nenechají děti ani vychladnout a hned je sní.
 

 

 

Další tipy a triky