Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drůbeží maso je jemné a šťavnaté, tedy v případě jeho správného upečení. Podívejte se s námi na nejčastější chyby, kterých se mnozí dopouštějí ve snaze upéct drůbež. S našimi tipy se vám příště zajisté povede.

Pokud jste nepolíbení prací v kuchyni a chystáte se připravovat pokrmy s masem, doporučujeme jako první objevit kouzlo drůbežího masa. V následujících řádcích najdete časté chyby při pečení drůbeže, ale i tipy, jak těmto chybám předejít.

Časté chyby při pečení drůbeže

Nemějte obavy, drůbeží maso leccos odpustí, stačí si osvojit základy jeho pečení:

  1. Chybu lze udělat už při výběru masa, vsaďte na kvalitu z domácích chovů.
  2. Vysušenému masu lze předejít ještě před samotným pečením - vytáhněte maso z lednice dostatečně dlouho před pečením na pracovní plochu, aby získalo pokojovou teplotu a nebylo moc studené při vkládání do trouby (teplotní šok).
  3. U celých kusů je potřeba potravinářským provázkem svázat stehna drůbeže k sobě (udržení šťavnatosti) a křídla k tělu nebo je založit pod něj (proti spálení).
  4. Příliš malé množství koření a dochucovadel je velmi častou chybou při pečení masa. Nebojte se drůbež před pečením přisolit a více okořenit, aby její výsledná chuť nebyla nevýrazná a mdlá.
  5. Nespěchejte, vysokou teplotou v troubě nebude maso hotové dříve, bude spálené a uvnitř stále syrové.
  6. Drůbež vždy pečte v předehřáté troubě a zakrytou poklicí či alobalem - v opačném případě se maso nehezky vysuší či připálí a nebude k jídlu.
  7. Vložíte maso do trouby a myslíte, že vaše práce skončila? Omyl, je potřeba hlídat, aby maso mělo stále dostatek výpeku, a případně ho podlévat.
  8. Velké kusy (celá drůbež) je potřeba během pečení několikrát otočit, abyste nebyli zklamáni z neúplného propečení v různých částech z daného celku.
  9. Okamžité porcování právě vytažené drůbeže z trouby? Nedělejte to, všechna masa je potřeba nechat alespoň 10 minut odpočinout (po jakékoliv tepelné přípravě), aby si veškeré šťávy uchovala v sobě. Při okamžitém porcování by vytekly a maso by ztratilo všechnu svou šťavnatost.

Pečení (nejen) drůbeže se nemusíte vůbec obávat, s námi zvládne upéct jakékoliv maso i úplný začátečník. Zkuste si s námi připravit pečené kuře s nádivkou, jehož přípravou vás krok za krokem provede náš videorecept. Přejeme dobrou chuť.

Další tipy a triky