Časté chyby při pečení husy: Rady a tipy, jak jim předejít, abyste si pochutnali
Husa představuje dokonalost na talíři. Pro tuto skvělou delikatesu je potřeba jen málo ingrediencí, zato trpělivosti o něco více. Pokud si chcete opravdu pochutnat, počítejte s tím, že delší čas pečení je při přípravě husy zásadní.
Pokud toužíte po neskutečném zážitku pro vaše chuťové buňky, upečte si doma husu. Dlouhé pečení z ní vytvoří úžasný pokrm, který jen tak něco nepřekoná. Je však potřeba se vyhnout několika chybám a my vám poradíme, jak na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při pečení husy
Těmi nejčastějšími chybami při pečení husy vás nyní provedeme:
- Důležitý je správný výběr masa. Pozor na starší kusy. Vybírejte spíše z menších domácích chovů, aby husa měla větší množství sádla. Mladé, menší husy mají jemnější maso, oproti tomu starší husy ho mají tužší a suché.
- Nikdy nedávejte péct maso, které jste právě vytáhli z lednice. Bylo by hned vysušené. Před pečením mu dopřejte několik hodin při pokojové teplotě.
- Ochucení masa kořením proveďte den předem, aby se chutě krásně prolnuly. V opačném případě může být maso mdlé. K dokonalosti stačí pouze sůl a kmín.
- Vhodná teplota při pečení – husa se peče při nízké teplotě po dobu 10–12 hodin. Stačí nahřát troubu na 80–90 °C a dát husu péct, nejlépe přes noc. Vysokou teplotou maso vysušíte a znehodnotíte.
- Vhodná manipulace během pečení? Žádná a nikdy. Vůbec si husy v pekáči nevšímejte, ani do ní nepíchejte. Vytekla by z ní šťáva a vysušila by se. Také před porcováním nechte maso chvíli odpočinout.
TIP1: Pokud toužíte po dokonale zlatavé a křupavé kůrčičce, potřete před koncem pečení husu medem.
TIP2: Husu můžete naplnit švestkami, jablky i hruškami.
Pečená husa si nezaslouží nic míň, než dobře dochucené zelí a měkké, nadýchané knedlíky či nezaměnitelné bramborové lokše. Zapíjet ji můžete vínem či pivem. Připravte si babiččinu pečenou husu, postupem vás provede videorecept:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Pražení koření pro ještě lepší aroma skvělých jídel: Poradíme, jak postupovat
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma svatomartinská husa. Podáváme ji tradičně se zelím a knedlíkem na svátek sv. Martina
Komentáře