Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 častých chyb při pečení masa v troubě: Jak na dokonale měkké a šťavnaté pečínky
Zdroj: Pixabay, LAWJR

Toužíte po šťavnatém mase se skvěle ochuceným výpekem? I pečení masa má svá úskalí. Není to však nic, co bychom nezvládli. Stačí dodržet pár základních pravidel a šťavnatá pečínka vás bude z pekáče lákat k naporcování.

Předejděte s námi zásadním chybám při pečení masa. Už vás nikdy nemusí trápit planá chuť, připálené či nedopečené maso. Máme pro vás 9 chyb, kterým se lze velmi snadno vyhnout a nemít kvůli nim oči pro pláč namísto skvělého pokrmu.

Jakým chybám se vyhnout při pečení masa?

Pečení masa v troubě je velmi efektivní, jak časově, tak po stránce úspory energií. Je však potřeba vyvarovat se častých chybám, aby vaše snaha nepřišla vniveč a s ní i suroviny, energie a čas. Neděláte některou z níže uvedených chyb?

  1. Výběr čerstvého a kvalitního masa je prvním a velmi důležitým krokem. Maso musí mít krásnou růžovou barvu, nesmí zapáchat, být slizké či naopak oschlé.
  2. Věnujte pozornost umístění roštu. V případě, že by byl příliš vysoko, začalo by se vám maso připalovat seshora, přestože by vevnitř bylo stále syrové.
  3. Pokud maso řádně neochutíte, bude po upečení mdlé. Také je však potřeba dbát na to, aby koření nebylo příliš, jinak má tendence se připalovat a tím znehodnotí i chuť masa.
  4. Maso se musí poctivě a pravidelně hlídat, pokud pečete bez horní části pekáče. V případě pečení zakrytého masa je riziko připálení minimální. Pokud horní díl pekáče nemáte, stejně dobře vám poslouží alobal.
  5. Pokud pečete málo tučné maso, například kuřecí či krůtí, lze jej prošpikovat, zabalit do slaniny nebo na maso položit plátky špeku. Maso je nutné pravidelně polévat vzniklým výpekem.
  6. Maso by mělo mít při přípravě k pečení pokojovou teplotu. Pokud byste dali péct studené maso rovnou z lednice, zbytečně by se vysušilo na povrchu, než by se propeklo ve svém středu.
  7. Příliš dlouhé skladování masa je zdraví škodlivé kvůli množení nežádoucích bakterií. Maso kupujte až tehdy, pokud máte v plánu jej ihned zpracovat.
  8. Upečené maso nechejte po vyjmutí z trouby ještě alespoň 10-15 minut odstát. Při porcování ihned po upečení by z něj vyteklo mnoho šťávy namísto toho, aby zůstala v mase.
  9. Pokud budete péct větší kus masa vcelku, měli byste jej alespoň 2x během pečení otočit, abyste docílili propečení ze všech stran, včetně křupavé kůrčičky.

Také troubu během pečení neotevírejte. Nahřátí zpět na požadovanou teplotu totiž po vyvětrání kvůli otevření trvá několik minut. Náš video-recept vás provede krok za krokem přípravou pečeného masa, které se vám bude rozplývat na jazyku. Dobrou chuť.

Další tipy a triky