Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při pečení moučníků: Zpočátku je udělá každý, ale chybami se učíme
Zdroj: Pixabay, elkep

Taková práce s moučníkem a on skončí v koši... Je to noční můra každé začínající kuchařky a přitom měla mnoha léty vyzkoušený recept. Chyby dělá každý, ale vše se dá napravit - stačí si uvědomit, co se dělá špatně.

Sladké pečení si vyzkouší všechny hospodyňky - některé z nich se ale dopustí zbytečných chyb, které napříště ovlivní jejich chuť zkoušet něco nového. Stačí však dodržet pár základních pravidel a pečení bude už vždycky hračka. 

10 nejčastějších chyb při pečení moučníků

Nejvíce chyb udělají začátečníci, ale nesmí je to odradit:

  1. Složitý recept je pro začátečníka zbytečně těžký - nejlepší je začít s jednoduchými moučníky - štrúdl, bábovka, perník. Dorty mohou počkat.
  2. Myslet si, že odhadneme množství ingrediencí podle oka, je veliký omyl, který se nám může vymstít. Nemáme-li váhu, použijeme hrníčkové recepty.
  3. Všechny suroviny a ingredience si připravíme předem, abychom nemuseli shánět po sousedech, co potřebujeme. Někdy stačí improvizovat.
  4. Plechy je nutné vymazat a vysypat předem - těsta s kypřicím práškem totiž dlouhým stáním reagují s tekutinami a ztrácí účinnost.
  5. Těsta, která nám pomáhá zpracovat robot, potřebují čas k dokonalému promíchání surovin - a to i v případě, že už vypadají kompaktně.
  6. Plech nebo formu s moučníkem nikdy nevkládáme do studené trouby - vždy ji necháme nahřát na potřebnou teplotu.
  7. Špatně nastavená teplota v troubě způsobí, že se moučník vysuší nebo se uvnitř nepropeče - zkoušíme proto špejlí, jestli je hotový.
  8. Upečený moučník nenecháme vychladnout a pak se nám na něm krém roztéká nebo se v řezu srazí. Necháme ho stát a nespěcháme.
  9. Krém musíme šlehat, dokud není úplně lehký a nadýchaný. Pokud projevuje sebemenší známky oddělování másla a tekutiny, šlehejme dál.
  10. Nikdy před strávníky nepoukazujeme na chyby, které moučník má. Většina lidí totiž nic nepozná a my se zbytečně stresujeme.
Jak připravit tvarohovou hrníčkovou bábovku? Není nic snazšího, než se podívat na náš videorecept a podle něj si pečení vyzkoušet:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky