Časté chyby při pečení moučníků: Zpočátku je udělá každý, ale chybami se učíme
Taková práce s moučníkem a on skončí v koši... Je to noční můra každé začínající kuchařky a přitom měla mnoha léty vyzkoušený recept. Chyby dělá každý, ale vše se dá napravit - stačí si uvědomit, co se dělá špatně.
Sladké pečení si vyzkouší všechny hospodyňky - některé z nich se ale dopustí zbytečných chyb, které napříště ovlivní jejich chuť zkoušet něco nového. Stačí však dodržet pár základních pravidel a pečení bude už vždycky hračka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
10 nejčastějších chyb při pečení moučníků
Nejvíce chyb udělají začátečníci, ale nesmí je to odradit:
- Složitý recept je pro začátečníka zbytečně těžký - nejlepší je začít s jednoduchými moučníky - štrúdl, bábovka, perník. Dorty mohou počkat.
- Myslet si, že odhadneme množství ingrediencí podle oka, je veliký omyl, který se nám může vymstít. Nemáme-li váhu, použijeme hrníčkové recepty.
- Všechny suroviny a ingredience si připravíme předem, abychom nemuseli shánět po sousedech, co potřebujeme. Někdy stačí improvizovat.
- Plechy je nutné vymazat a vysypat předem - těsta s kypřicím práškem totiž dlouhým stáním reagují s tekutinami a ztrácí účinnost.
- Těsta, která nám pomáhá zpracovat robot, potřebují čas k dokonalému promíchání surovin - a to i v případě, že už vypadají kompaktně.
- Plech nebo formu s moučníkem nikdy nevkládáme do studené trouby - vždy ji necháme nahřát na potřebnou teplotu.
- Špatně nastavená teplota v troubě způsobí, že se moučník vysuší nebo se uvnitř nepropeče - zkoušíme proto špejlí, jestli je hotový.
- Upečený moučník nenecháme vychladnout a pak se nám na něm krém roztéká nebo se v řezu srazí. Necháme ho stát a nespěcháme.
- Krém musíme šlehat, dokud není úplně lehký a nadýchaný. Pokud projevuje sebemenší známky oddělování másla a tekutiny, šlehejme dál.
- Nikdy před strávníky nepoukazujeme na chyby, které moučník má. Většina lidí totiž nic nepozná a my se zbytečně stresujeme.
Jak připravit tvarohovou hrníčkovou bábovku? Není nic snazšího, než se podívat na náš videorecept a podle něj si pečení vyzkoušet:
Komentáře