Časté chyby při péči o kuchyňské nože: Zbytečně jim nezkracujte životnost
V žádné kuchyni nesmí chybět nože. Ne každý jim však dopřává péči, kterou si nejen zaslouží, ale kterou především potřebují. Pokud toužíte mít celá léta dokonale ostré nože v krásném stavu, nechybujte při péči o ně.
Kuchyňské nože jsou chloubou šéfkuchařů, tak proč ne tou vaší? Správnou péčí se vám odmění možná i doživotní službou v podobě snadného a rychlého krájení nejrůznějších druhů potravin. A jak se o nože správně starat? Poradíme vám.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při péči o nože v kuchyni
Vyvarujte se následujících chyb a nože vám budou dobře sloužit ještě velmi dlouho.
- Necháváte nože volně v šuplíku? Pak se o sebe navzájem tupí a navíc vám hrozí zranění. Nože je nezbytné ukládat tak, aby byla chráněna jejich čepel.
- Kuchyňské nože jsou určeny jen a pouze ke krájení potravin. Nepoužívejte je namísto nůžek či sekáčku, zkracujete tím jejich funkčnost i životnost.
- Nože nepatří do myčky, vzájemnými nárazy o sebe se totiž poškozují. Výjimku tvoří pouze nože příborové - pokud ovšem nemají dřevěnou rukojeť.
- Dejte pozor na to, na jakém povrchu krájíte. Nejlepší volbou jsou dostatečně velká dřevěná prkénka. Na talířích se v žádném případě potraviny nekrájí.
- Nože zapomínáte pravidelně brousit. Broušením snadno odstraníte nerovnosti či vzniklé nežádoucí zoubky z čepeli, která díky tomu zůstane krásně ostrá.
- Po použití nenechávejte své ostré pomocníky ve dřezu, ihned je umyjte a pečlivě osušte, abyste předešli korozi, a uložte na jejich (bezpečné) místo.
- Každý nůž je specifický - špikovací nůž nepoužijete ke krájení pečiva, stejně tak nepoužívejte žádný nůž k jinému účelu, než ke kterému byl určen.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Připravte si kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou. Pokud jsou vaše nože udržované a ostré, nebudou mít s krájením jakéhokoliv masa sebemenší problém. Máte nějaké vychytávky v péči o kuchyňské nože? Podělte se s námi o ně v komentářích.
Komentáře