Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalka se stala oblíbenou součástí naší kuchyně. Milujeme její vůni a příjemnou chuť, která se skvěle hodí k rajčatům nebo těstovinám. Jejími jemnými lístky doplňujeme především pokrmy italského typu, uplatní se v salátech z plodové zeleniny, výborně se hodí na pizzu, můžeme ji použít na zdobení jídel studené kuchyně.

Bazalka je jednoletá rostlina pěkného vzhledu, která má ráda teplo a daří se jí na chráněných místech s výživnou půdou. Lístky vzrostlých bazalek můžeme sklízet po celé léto, až do podzimu. Nejlepší a nejvoňavější je bazalka čerstvá, ale pokud lístky nestíháme spotřebovat, můžeme je použít na přípravu pesta nebo zmrazit či sušit. Sušená bazalka se ale svou chutí té čerstvé nevyrovná.

Časté chyby při pěstování bazalky

Bazalku můžeme vypěstovat ze semínek nebo si koupíme předpěstované sazeničky. V případě bazalky se ale pěstování ze semínek vyplatí, protože větší úroda z více rostlin se v kuchyni určitě neztratí. Jaké jsou časté chyby při pěstování bazalky?

  1. Příliš hluboký výsev: Semínka bazalky jsou velmi malá, proto je vyséváme těsně pod povrch půdy, rozhodně pro ně nemůžeme udělat hlubší brázdičku.
  2. Časný výsev přímo na venkovní záhon: Bazalka potřebuje teplo. Rostliny vyséváme buď v březnu do výsevních misek, které máme doma za oknem, nebo od poloviny dubna rovnou do skleníku či fóliovníku. Sazeničky lze přesadit, ale není to nutné.
  3. Poškození mrazem: Protože je bazalka teplomilná rostlina, přesazujeme ji na venkovní záhony teprve od poloviny května. V teplejších oblastech se jí venku bude dařit dobře, ale tam, kde je chladněji, budeme mít spolehlivější úrodu při pěstování ve skleníku nebo fóliovníku.
  4. Chladné a zastíněné stanoviště: Na takovém místě se bazalce dařit nebude, protože má ráda slunce a teplo.
  5. Nedostatek vláhy: Bazalka vláhu potřebuje, proto ji pravidelně zaléváme. Záhon ale nesmí být přemokřený. 
  6. Špatně zvolená odrůda: Bazalek je více různých odrůd - liší se velikostí, barvou i chutí. Chuť všech odrůd nemusí každému dobře vyhovovat. Typická bazalka, kterou nejčastěji používáme, se prodává pod názvem "bazalka pravá". 
  7. Kvetoucí bazalka: Lístky a vrcholky bazalky sklízíme včas, jinak porost začne vybíhat do květu a bazalka bude ztrácet výbornou chuť.

Vydařila se vám bazalka? Podle následujícího receptu můžete připravit bazalkové pesto. Dochutíte jím především těstoviny, ale i topinky, saláty a pomazánky.

 

Další tipy a triky