Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolky mají rády teplo. Přestože zahrádkářům připadají leckdy "podobné" hrachu, protože patří také mezi luskoviny, na chladné počasí jsou daleko citlivější. Proto je i péče o ně náročnější a ne každý rok se nám vydaří. Jaké chyby nás nejčastěji připraví o úrodu?

Fazole rozlišujeme podle způsobu růstu na keříčkové a pnoucí. Keříčkové dorostou ke sklizni dříve, lusky narůstají brzy po sobě a otrhané rostliny můžeme zlikvidovat. Tyčkové fazole pokrývají svou úrodou delší období, sklizeň je také vydatnější. Pro tyčkové fazole se vyplatí pořádná konstrukce, aby se měly k čemu přichytit.

Časté chyby při pěstování fazolí

Fazole obvykle pěstujeme pro sklizeň lusků - tato zelenina je výživná a v kuchyni se hojně uplatní. Fazole, které v luskách dozrávají, můžeme usušit a použít buď k jídlu nebo jako sadbu pro další sezónu. Jaké jsou časté chyby při pěstování fazolí?

  1. Příliš časný výsev: Fazole potřebují ke svému růstu dostatečnou teplotu. Při nízké teplotě ani nevyklíčí a leckdy se v zemi znehodnotí např. shnijí. Vyséváme je až po třech zmrzlých, případně záhony zakrýváme bílou netkanou textilií.
  2. Nedostatek vláhy, sucho: Fazole potřebují během klíčení vlhko a pokud ho nemají, snadno zaschnou. Vláha je potřeba během růstu rostlin, a to až do doby kvetení a nasazování lusků.
  3. Nedostatečná opora: Tyčkový fazol potřebuje vysokou oporu (alespoň dva metry). Osvědčenou možností je konstrukce ve tvaru teepee, samostatně stojící tyčky nejsou příliš vhodné. Přivazování není potřeba - fazole mají úponky, kterými se přichytávají. 
  4. Zanedbaná sklizeň: Dorůstající fazolové lusky je potřeba sklízet v konzumní zralosti a nenechat je zasychat. 

                    

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky