Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlávkový salát je báječná zelenina našich zahrad. Salát rychle roste a je poměrně nenáročný, přesto při jeho pěstování mohou začátečníci udělat některé chyby, kvůli kterým se jim nedaří. Poradíme, na co si dát pozor, aby vyrostly kvalitní a zdravé rostliny.

Salát, ať už raný, letní, zimní nebo ledový, má určité požadavky, které potřebuje splnit. Pokud se o rostliny dobře postaráme, zajistíme si pravidelnou sklizeň po dlouhé časové období. Salát je nejchutnější čerstvě sklizený, takový je krásně křehký a křupavý, plný živin a vitamínů.

Časté chyby při pěstování salátu

Pokud s pěstováním salátu teprve začínáte nebo se vám opakovaně nedaří, možná děláte některou z následujících chyb.

  1. Nevhodně zvolená odrůda: Jiné odrůdy se hodí pro časné rychlení, jiné pro letní pěstování. Rané odrůdy pěstované v létě vybíhají brzy do květu a špatně tvoří hlávky.
  2. Mnoho salátů naráz: Saláty je vhodnější vysévat v čtrnáctidenních intervalech a to vždy po menším množství. To samé platí pro výsadby. Jde o to, abychom výpěstky zvládli spotřebovat a zároveň úroda pokryla co nejdelší časové období.
  3. Příliš hluboká výsadba: Saláty vysazujeme pouze mělce, jen tak se jim daří a nejsou náchylné k zahnívání.
  4. Příliš vysoká teplota: Při pěstování ve skleníku nebo fóliovníku je nutné časté větrání, přílišné horko saláty nesnáší.
  5. Nedostatek vláhy: Suché stanoviště salátu neprospívá a stejně tak je chybou nedostatečná zálivka. Hlávky se špatně vyvíjí a brzy vybíhají do květu.
  6. Časté a přílišné zalévání: Saláty sice mají rády vlhko, ale nesnáší přemokření - v tom případě začnou brzy zahnívat.
  7. Zalévání do hlávek: Jakmile začnou saláty tvořit hlávky, zaléváme už pouze okolí rostlin, opět se jedná o prevenci hniloby.
  8. Špatná péče o záhony: Stanoviště je potřeba kypřit a zbavovat plevelů, jen tak se bude salátům dařit. Mezi rostlinami musí být dostatečné rozestupy - tj. 25 x 30 cm.
  9. Slimáci: Dbáme o ochranu hlávek před těmito škůdci, kteří nejen listy okusují, ale také na nich nechávají nepříjemný sliz.
  10. Nedbalá sklizeň: Jakmile hlávky dorůstají, potřebují včas sklidit, jinak se znehodnotí. Po sklizni dáme hlávky co nejdříve do stínu a chladu, a brzy je spotřebujeme. Při delším skladování vadnou.

Hlávkový salát, pokud má dostatečnou péči a vydaří se, je velmi chutný a skvěle se hodí na přípravu salátů i ke zdobení jídel studené a teplé kuchyně. Podle následujícího videa se můžete naladit na brzkou sklizeň

Máte ještě další osvědčené rady a tipy, jak pěstovat salát a na co si dát pozor? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

Zdroj: Roman Pavela - Zeleninová zahrádka polopatě, Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Miloslav Ryšán - Začínáme zahrádkařit

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli