Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Připravili jste aspik, zalili s ním šunkové závitky nebo rybu a aspik neztuhnul? Uvařili jste maso a kosti, udělali jste sulc a máte místo něj polévku? Nezoufejte - poradíme vám, jak chybu napravit.
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm pokazíme. Nevadí, všechno se dá napravit. Poradíme vám, jak se vyvarovat zřídnutí aspiku nebo vad v jeho povrchu.
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby při přípravě aspiku
Vysvětlíme, jak vznikají nejčastější chyby, a poradíme, jak se jich vyvarovat, případně jak je napravit.
- Aspik neztuhne, zůstane tekutý - směs v misce opatrně zahřejte (na pár sekund v mikrovlnce) a slijte přes cedník nebo přes plátýnko, abyste si nepomíchali obsah. Připravte si novou želatinu nebo agar (to samé, co jste už použili), nechejte nabobtnat, rozehřejte a smíchejte s nálevem. Zalijte obsah v miskách a nechte ztuhnout.
- Aspik z vývaru je řídký jako polévka - rozehřejte znovu vývar, slijte ho přes cedník do hrnce a nechte ho redukovat. Pokud tekutina, nalitá na talířek, ztuhne, můžete maso zalít vývarem a dát do ledničky. Někdy nelze tekutinu redukovat, protože už má hodně výraznou chuť. Použijeme želatinu, kterou necháme nabobtnat v nálevu a po rozehřátí ji přimícháme do vývaru. Zalijeme maso a necháme vychladnout.
- Aspik nejde vyklopit na talíř - formičky nebo misky obalíme utěrkou, namočenou v horké vodě. Pokud aspik ještě někde drží, uvolníme ho nožem a vyklopíme.
Na co si dát pozor při přípravě aspiku
Maličkosti, které mohou ovlivnit výsledný pokrm
- Nemíchejte měkké a tvrdé suroviny, zeleninu je vhodné krátce povařit (mrkev).
- Aspik nepatří do mrazničky, po rozmrazení se rozteče.
- Suroviny, které vkládáte do misek, by se neměly dotýkat stěn nádoby, aspik by neměl hladký povrch.
- Aspik i sulc musíte sníst co nejdříve, rychle se kazí.
- Použijete-li kyselý nálev, nepolévejte aspik octem, překyselíte ho.
Podívejte se na video, jak se dá připravit sulc z vývaru:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Vaječnou tlačenku podle receptu Josefa Maršálka připravíte snadno. Hlavní je nechat ji zatuhnout, radí cukrář
Jak připravit skvělý domácí sulc a jak zajistit, aby zůstal krásně čirý: Zásadní je pomalý var, chuti prospějí zelenina a správné koření
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Komentáře