Časté chyby při přípravě černé kávy: Poradíme, jak si vychutnat oblíbený nápoj
Káva je hnědý až černý nápoj, který se připravuje upražením a umletím plodů kávovníku. Je velice oblíbená nejen pro své povzbující účinky, ale i jako výborné dochucovadlo do sladkých moučníků a krémů.
Většina dospělé populace si každý den pochutnává na černé kávě, kterou připravuje louhováním, v kávovaru, v džezvě nebo presovači. Ne vždy má káva chuť, jakou bychom si přáli a proto vás seznámíme s několika chybami, které při její přípravě můžete udělat.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou časté chyby při přípravě kávy
Vše začíná již v obchodě, kde kávu kupujeme:
- Káva nám nechutná, pokud zvolíme nesprávný druh, káva je stará nebo pijeme tu, kterou dostaneme darem bez možnosti výběru.
- Káva přejímá pachy, proto ji skladujeme v uzavřených dózách a po otevření - hlavně tu mletou - rychle spotřebujeme, dokud má výrazné aroma i chuť.
- Mletí zrnkové kávy v současnosti není nutné, výběr té mleté je bohatý. Nicméně není nad umletí kávy těsně před jejím zalitím.
- Kávu zaléváme horkou vodou 90–95 °C - vařící i příliš chladná voda nikdy neudělá dobrou, chutnou kávu, stejně tak jako nekvalitní voda.
- Kávu v konvici nenecháváme stát spolu s lógrem, který se dále do vody louhuje - taková káva je silná a hořká, proto jí vaříme jen potřebné množství.
Nebojte se zkoušet nové druhy kávy, možná je mezi nimi ta, kterou si oblíbíte. Dobrou kávu můžete dochutit dobrým alkoholem, hustým sladkým likérem, ovocnou šťávou nebo smetanou. V létě je velice oblíbená ledová káva.
Komentáře