Časté chyby při přípravě domácích koblih: 6 rad pro jemné a nadýchané pečivo
Koblihy patří mezi nejoblíbenější sladké pečivo. Připravují se z různých druhů těst smažením v tuku nebo pečením v troubě. Plní se marmeládou, ale i čokoládou nebo máslovým krémem, a sypou cukrem.
Koblihy mají tradičně kulovitý nebo mírně sploštělý tvar. U nás je známe plněné marmeládou nebo Nutellou. Jejich příprava je snadná pro toho, kdo je chystá často - ale začátečník se může dopustit několika chyb, které celý výsledek mohou pokazit.
Jaké jsou chyby při přípravě koblih
Ukážeme, na co byste si měli dát pozor.
- Málo vykynuté těsto je příčinou toho, že koblihy mají plochý tvar, jsou tuhé a houževnaté. Těsto musí při kynutí zdvojnásobit svůj objem a před smažením vytvarované koblihy odpočívají, aby dokynuly.
- Špatně uzavřené koblihy se při smažení rozevřou a horká marmeláda vyteče do tuku, kde zkaramelizuje, spálí se a nabalí na koblihy, které jsou pak nehezké a mají hořkou příchuť. Musíme kraje dobře stisknout.
- Koblihy musí v tuku plavat - v opačném případě se smažením nenafouknou, zůstanou nízké a nebudou mít svůj typický bílý proužek. Je vhodnější zvolit menší kastrol jen pro pár koblih, ale důležité je v něm mít vyšší vrstvu oleje.
- Prudce smažené koblihy zůstanou uvnitř syrové. Smažíme je na střední nebo mírnou teplotu spojem dolů a otáčíme, až když mají z jedné strany červenou barvu - jen tak získáme bílý proužek po obvodu.
- Koblihy, plněné po usmažení, musí být vychladlé a marmeláda řidší, bez kousků ovoce - jinak neprojde přes dlouhou špičku. Koblihy plníme, dokud necítíme jen mírný odpor - jinak pečivo praskne nebo marmeláda vyteče.
- Koblihy se nehezky zdeformují, pokud je budeme pokládat po usmažení na sebe. Jsou sice nadýchané, ale plné páry, která stlačením unikne a kobliha splaskne nebo vlastní vahou pomačká všechny pod sebou.
Pokud se vám při čtení článku sbíhají sliny na sladké, vyzkoušejte si jednoduché koblihy podle našeho videa. Rozhodně nebudete zklamaní:
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Cukrářka Iveta Fabešová otevřela další cukrárnu. Mezi zákusky za necelých 200 Kč najdete i popcorn či kávový kelímek
Komentáře