Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dunajské řezy patřily mezi oblíbené moučníky našich babiček a bylo by škoda je nechat upadnout v zapomenutí. Navzdory jednoduchosti působí velmi efektně a výborně chutnají. Poradíme vám, na co si dát při jejich přípravě pozor.

Moučník se skládá z několika vrstev, které dohromady tvoří lahodnou a na pohled efektní barevnou kombinaci. Na světlé spodní vrstvě se nachází nižší kakaová vrstva, následuje barevně atraktivní ovoce, obvykle vypeckované višně, potom vrstva jemného máslového krému a čokolády. Čokoládová poleva je ozdobená vidličkou do tvaru vlnek.

Časté chyby při přípravě dunajských řezů

Přestože je moučník snadný, je dobré si některé body postupu připomenout a předejít zbytečným chybám.

  1. Nepřidali jste tekutinu do tmavého těsta? Druhá vrstva bude příliš hustá a hutná, nepůjde vám dobře rozetřít. Kakao před přidáním vždy vmícháme do menšího množství tekutiny, vody nebo mléka.
  2. Nemáte višně? To vůbec nevadí, nejedná se o chybu - vyzkoušejte použít např. kompotované meruňky nebo broskve. Moučník bude i tak chutnat výborně.
  3. Řezy pečeme v předehřáté troubě a po upečení musí být dobře propečené. Chybou je nedopečenost i přílišná tmavost. Správnou propečenost zjistíme pomocí špejle.
  4. Příprava krému může přinést nějaké "záludnosti". Žloutkový krém na plotýnce připravujeme za stálého míchání, jinak výsledná hmota nebude mít dobrou konzistenci a budou v ní hrudky.
  5. Chladnoucí žloutkový krém zakryjeme fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.
  6. Krém připravujeme z vychladlého žloutkového krému a másla. Obojí musí stejnou teplotu, jinak se krém snadno srazí.
  7. Hotový krém dáváme až na zcela vychladlý korpus - i to je důležité, proto nespěcháme.

Než se pustíte do pečení, doporučujeme vám ke zhlédnutí videorecept, který vám přípravu dunajských řezů krok za krokem předvede. 

 

Komentáře (2)

Hanysek2: Děkujeme za doplnění. Naše babička dunajské řezy pekla docela často a měli jsme je od ní moc rádi ..... Dávala do nich broskvový kompot.

Dunajské vlny peču již několik let,jen s malou obměnou.Pudink do krému nevařím z mléka,ale ze šťávy z višníJe to luxusní,krém není tak sladký,je kyselkavý.Naší rodině chutná.

Další tipy a triky