Časté chyby při přípravě dunajských řezů: Čeho se vyvarovat, aby se moučník povedl
Dunajské řezy patřily mezi oblíbené moučníky našich babiček a bylo by škoda je nechat upadnout v zapomenutí. Navzdory jednoduchosti působí velmi efektně a výborně chutnají. Poradíme vám, na co si dát při jejich přípravě pozor.
Moučník se skládá z několika vrstev, které dohromady tvoří lahodnou a na pohled efektní barevnou kombinaci. Na světlé spodní vrstvě se nachází nižší kakaová vrstva, následuje barevně atraktivní ovoce, obvykle vypeckované višně, potom vrstva jemného máslového krému a čokolády. Čokoládová poleva je ozdobená vidličkou do tvaru vlnek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě dunajských řezů
Přestože je moučník snadný, je dobré si některé body postupu připomenout a předejít zbytečným chybám.
- Nepřidali jste tekutinu do tmavého těsta? Druhá vrstva bude příliš hustá a hutná, nepůjde vám dobře rozetřít. Kakao před přidáním vždy vmícháme do menšího množství tekutiny, vody nebo mléka.
- Nemáte višně? To vůbec nevadí, nejedná se o chybu - vyzkoušejte použít např. kompotované meruňky nebo broskve. Moučník bude i tak chutnat výborně.
- Řezy pečeme v předehřáté troubě a po upečení musí být dobře propečené. Chybou je nedopečenost i přílišná tmavost. Správnou propečenost zjistíme pomocí špejle.
- Příprava krému může přinést nějaké "záludnosti". Žloutkový krém na plotýnce připravujeme za stálého míchání, jinak výsledná hmota nebude mít dobrou konzistenci a budou v ní hrudky.
- Chladnoucí žloutkový krém zakryjeme fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.
- Krém připravujeme z vychladlého žloutkového krému a másla. Obojí musí stejnou teplotu, jinak se krém snadno srazí.
- Hotový krém dáváme až na zcela vychladlý korpus - i to je důležité, proto nespěcháme.
Než se pustíte do pečení, doporučujeme vám ke zhlédnutí videorecept, který vám přípravu dunajských řezů krok za krokem předvede.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít
Jak poznat správně upečený moučník pomocí špejle? Videonávod vám ukáže, jak na to
Připravujete pudinkový krém a potřebujete pudink bez škraloupu? Poradíme tři způsoby, jak získat hladký povrch
Komentáře (2)