6 častých chyb při přípravě guláše: Poradíme, na co si dát pozor
Guláš je sice časově náročné, ale nikterak pracné jídlo, které zvládne i začínající kuchtík. Je důležité dodržet několik zásad a vyhnout se často opakovaným chybám. V následujícím článku se dozvíte, které to jsou.
Když se při vaření guláše dopustíte třeba jen drobné chyby, nemusí být výsledek dobrý. A když těch chyb uděláte několik, může být výsledek fatální a guláš nepoživatelný. Pojďme si tedy říct, jakých zásadních chyb se vyvarovat, aby byl guláš povedený, chutný a šťavnatý.
Mohlo by vás zajímat
6 častých chyb při přípravě guláše
Při vaření guláše si opravdu dejte na čas a nespěchejte.
- Opatrně s cibulí. Často se můžete v receptech dočíst, že do guláše patří tolik cibule, kolik masa. Tohle tvrzení je třeba brát s rezervou. Cibule sice guláš zahustí a dá mu správnou chuť, ale také má tendenci sládnout. Výsledkem by mohl být až příliš sladký guláš.
- Špatně orestované maso na začátku vaření má za následek suché a tuhé maso. Proto je dobré opravdu orestovat maso ze všech stran, aby nepustilo šťávu. Tento krok se vyplatí neuspěchat.
- Papriku (koření) orestujte jen krátce a hned ji zalijte vývarem nebo vodou. Rychle se totiž připaluje a zhořkne. Tím nenávratně zničí celý guláš.
- Guláš vařte dostatečně dlouhou dobu. Ten hovězí alespoň 3 hodiny, aby měly klihovaté části dost času se rozpustit. Jinak bude maso tuhé a žvýkavé. Ideální je ke konci vaření ochutnávat, abychom poznali tu správnou chvíli, kdy se maso bude rozpadat na jazyku.
- Česnek a majoránku přidejte do hrnce až po ukončení vaření, jinak byste přišli o jejich charakteristickou chuť.
- Guláš uvařte den předem, bude pak mít dostatek času na rozvinutí chutí.
Gulášů máme celou řadu, podle toho, jaká surovina v nich dominuje. Specialitou je ale zabíjačkový guláš, postup na jeho přípravu naleznete v našem videoreceptu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Vepřový guláš: Aby byl krásně šťavnatý, je nejdůležitější správný poměr masa a cibule, hospodský říz mu dodá paprika
Dokonalý houbový guláš je nejlepší z hříbků. Chuť a barvu zvýrazní velké množství cibule a sladká paprika, guláš se konzumuje jen čerstvý
Komentáře
21. 1. 2024 20:44
16. 1. 2024 20:57
12. 1. 2024 16:34
7. 1. 2024 18:27