Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš je sice časově náročné, ale nikterak pracné jídlo, které zvládne i začínající kuchtík. Je důležité dodržet několik zásad a vyhnout se často opakovaným chybám. V následujícím článku se dozvíte, které to jsou.

Když se při vaření guláše dopustíte třeba jen drobné chyby, nemusí být výsledek dobrý. A když těch chyb uděláte několik, může být výsledek fatální a guláš nepoživatelný. Pojďme si tedy říct, jakých zásadních chyb se vyvarovat, aby byl guláš povedený, chutný a šťavnatý.

6 častých chyb při přípravě guláše

Při vaření guláše si opravdu dejte na čas a nespěchejte.

  1. Opatrně s cibulí. Často se můžete v receptech dočíst, že do guláše patří tolik cibule, kolik masa. Tohle tvrzení je třeba brát s rezervou. Cibule sice guláš zahustí a dá mu správnou chuť, ale také má tendenci sládnout. Výsledkem by mohl být až příliš sladký guláš.
  2. Špatně orestované maso na začátku vaření má za následek suché a tuhé maso. Proto je dobré opravdu orestovat maso ze všech stran, aby nepustilo šťávu. Tento krok se vyplatí neuspěchat.
  3. Papriku (koření) orestujte jen krátce a hned ji zalijte vývarem nebo vodou. Rychle se totiž připaluje a zhořkne. Tím nenávratně zničí celý guláš.
  4. Guláš vařte dostatečně dlouhou dobu. Ten hovězí alespoň 3 hodiny, aby měly klihovaté části dost času se rozpustit. Jinak bude maso tuhé a žvýkavé. Ideální je ke konci vaření ochutnávat, abychom poznali tu správnou chvíli, kdy se maso bude rozpadat na jazyku.
  5. Česnek a majoránku přidejte do hrnce až po ukončení vaření, jinak byste přišli o jejich charakteristickou chuť.
  6. Guláš uvařte den předem, bude pak mít dostatek času na rozvinutí chutí.

Gulášů máme celou řadu, podle toho, jaká surovina v nich dominuje. Specialitou je ale zabíjačkový guláš, postup na jeho přípravu naleznete v našem videoreceptu.

 

Komentáře

vcacky@gmail.com: Dobrý den, můžete prosím být konkrétní? Ráda Vám vysvětlím proč a jak se co dělá, pokud Vám něco není jasné nebo nedává smysl ;-)

vcacky@gmail.com: vzacacky@gmail.com: žádnou hovadinu tam nevidím

Jedná hovadina za druhou, přesně jako recepty na vašem webu.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky