Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koprovka dělí strávníky na dva tábory - ten první ji miluje, ten druhý ji nedá do pusy. Tak či tak patří ke klasickým omáčkám české kuchyně. a její přípravu zvládne i začátečník. Přesto je několik chyb, kterých se lze dopustit.

Omáčky jsou nedílnou součástí české kuchyně a z jejich nepřeberného množství si vybere úplně každý. Koprová omáčka je na přípravu opravdu snadná, avšak není radno podceňovat základní kroky postupu. A jakých chyb se můžete dopustit?

Chyby při přípravě koprové omáčky

Nemějte obavy, s naším výčtem chyb bude i začínající kuchtík vědět, čeho se vyvarovat a jak docílit dokonale smetanové a chutné koprovky.

  1. Správná příprava světlé jíšky je základem pro chutnou koprovku. Dbejte proto na správný poměr mouky a tuku (1:1), nenechte ji připálit a pozor na barvu - ta musí být pro přípravu koprové omáčky opravdu světlá.
  2. Žádná voda, do koprovky použijte silný masový vývar - pokud si tedy chcete pochutnat. Vývar zajistí výborný chuťový základ celého pokrmu.
  3. Myslíte si, že stačí zalít jíšku vývarem a je téměř hotovo? Omyl, základ omáčky je důležité nechat alespoň 20 minu provařit, abyste ho zbavili moučné chuti.
  4. Koprová omáčka je dokonale jemná a krémová díky jíšce i následně přidané smetaně. Na sražené smetaně si ovšem nikdo nepochutná, proto přidávejte ocet do omáčky až na úplném závěru vaření.
  5. Čerstvý kopr nasekejte až těsně před přidáváním do omáčky, aby si zachoval krásně svěží barvu i chuť. V opačném případě bude povadlý a nevábně zelený. Také do omáčky nepřidávejte stonky, ale jen jemné konečky, aby byla hladká.
  6. Pozor dejte na použití sterilovaného kopru, který může překyselit celý pokrm. Proto ho předem pečlivě propláchněte a i přesto přidávejte ocet s mírou.

Tip: Pokud jste chybovali a ocet přidali do omáčky před přilitím smetany nebo zároveň s ní, výsledkem je sražená omáčka. Tu však můžete snadno zachránit použitím ponorného mixéru. Jen pozor, aby v ní zatím nebyl přidán kopr.

Koprovou omáčku můžete podávat s masem a knedlíkem, ale také s uvařeným vejcem natvrdo a vařenými bramborami. Čemu dáte přednost vy? Snadnou přípravou koprové omáčky vás provede názorný videorecept z naší dílny:

Komentáře

Další tipy a triky