Časté chyby při přípravě koprové omáčky: Předejděte hrudkám i moučné chuti
Koprovka dělí strávníky na dva tábory - ten první ji miluje, ten druhý ji nedá do pusy. Tak či tak patří ke klasickým omáčkám české kuchyně. a její přípravu zvládne i začátečník. Přesto je několik chyb, kterých se lze dopustit.
Omáčky jsou nedílnou součástí české kuchyně a z jejich nepřeberného množství si vybere úplně každý. Koprová omáčka je na přípravu opravdu snadná, avšak není radno podceňovat základní kroky postupu. A jakých chyb se můžete dopustit?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě koprové omáčky
Nemějte obavy, s naším výčtem chyb bude i začínající kuchtík vědět, čeho se vyvarovat a jak docílit dokonale smetanové a chutné koprovky.
- Správná příprava světlé jíšky je základem pro chutnou koprovku. Dbejte proto na správný poměr mouky a tuku (1:1), nenechte ji připálit a pozor na barvu - ta musí být pro přípravu koprové omáčky opravdu světlá.
- Žádná voda, do koprovky použijte silný masový vývar - pokud si tedy chcete pochutnat. Vývar zajistí výborný chuťový základ celého pokrmu.
- Myslíte si, že stačí zalít jíšku vývarem a je téměř hotovo? Omyl, základ omáčky je důležité nechat alespoň 20 minu provařit, abyste ho zbavili moučné chuti.
- Koprová omáčka je dokonale jemná a krémová díky jíšce i následně přidané smetaně. Na sražené smetaně si ovšem nikdo nepochutná, proto přidávejte ocet do omáčky až na úplném závěru vaření.
- Čerstvý kopr nasekejte až těsně před přidáváním do omáčky, aby si zachoval krásně svěží barvu i chuť. V opačném případě bude povadlý a nevábně zelený. Také do omáčky nepřidávejte stonky, ale jen jemné konečky, aby byla hladká.
- Pozor dejte na použití sterilovaného kopru, který může překyselit celý pokrm. Proto ho předem pečlivě propláchněte a i přesto přidávejte ocet s mírou.
Tip: Pokud jste chybovali a ocet přidali do omáčky před přilitím smetany nebo zároveň s ní, výsledkem je sražená omáčka. Tu však můžete snadno zachránit použitím ponorného mixéru. Jen pozor, aby v ní zatím nebyl přidán kopr.
Koprovou omáčku můžete podávat s masem a knedlíkem, ale také s uvařeným vejcem natvrdo a vařenými bramborami. Čemu dáte přednost vy? Snadnou přípravou koprové omáčky vás provede názorný videorecept z naší dílny:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře