Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez lineckého nejsou Vánoce, to vám řeknou mnozí z nás. Vždyť kdo by se chtěl ochudit o dokonalost křehkého těsta ve spojení s pikantní marmeládou? Toto cukroví lze připravit na mnoho způsobů, stačí nechybovat.

Linecké cukroví je jedním ze symbolů Vánoc, na žádném stole tak nesmí chybět. Je dokonale variabilní, a tak uspokojí chutě úplně každého. Nemusí se totiž jednat pouze o klasické křehké těsto slepené marmeládou, co třeba makové linecké?

Časté chyby při přípravě lineckého

Ani lineckému se nevyhýbají chyby, kterých se můžeme nechtěně dopustit. Přinášíme vám ty nejčastější včetně jejich řešení i včasného předejití daným chybám:

  1. Kvalitní ingredience jsou základem každého pečení - nešiďte je, ošidíte tím jen a pouze sami sebe (a úplně zbytečně). Vsaďte na kvalitní mouku, pravé máslo namísto náhražek, pravou vanilku z lusku nebo domácí moučkový cukr.
  2. Prosátí mouky má svůj nezanedbatelný význam, proto prosejte ji i cukr před samotným začátkem přípravy těsta na linecké, ale i jiné druhy cukroví.
  3. Změklý tuk do lineckého těsta rozhodně nepatří. Do těsta přidejte na malé kostičky nakrájené nebo nastrouhané máslo právě vytažené z lednice. 
  4. Přepracované těsto na linecké není dobrým parťákem pro další práci. Bude se vám drolit či lepit a nebude poddajné tak, jak má být. Neprotahujte jeho zpracování, stačí ho vypracovat tak, aby byly všechny ingredience spojené.
  5. Nenecháváte těsto na linecké odležet? Chyba, za kterou zaplatíte - s těstem nepůjde snadno pracovat. Nechte ho alespoň přes noc odpočinout v lednici.
  6. Těsto rozvalované na čisté lince by se k ní lepilo. Avšak ani mnoho mouky vám nepomůže - linecké poté bude hutné a nedobré. Stačí ho jen trochu podsypat.
  7. Pozor si dejte také na tloušťku těsta - mělo být být široké kolem 3 mm. Příliš tenké se bude lámat, silné se zase neupeče přesně podle vašich představ.
  8. Vykrájené tvary je nutné péct v předem vyhřáté troubě. Byť jsou u receptů uvedené časy, řiďte se vlastní troubou - hotové linecké zůstává stále bledé, ale jakmile chytne jemně oříškovou barvu, je již přepečené a bude nepříjemně tvrdé.

Upečené tvary nechte odpočinout do druhého dne, kdy linecké můžete začít slepovat náplněmi - marmeládou, povidly, nutellou, ale také nejrůznějšími krémy. Plnění pomocí krémů si ale nechte až na dny těsně před Vánocemi, aby nezkysly.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky