8 chyb při přípravě lineckého cukroví: Vyvarujte se jich a užívejte si vůni Vánoc
Bez lineckého nejsou Vánoce, to vám řeknou mnozí z nás. Vždyť kdo by se chtěl ochudit o dokonalost křehkého těsta ve spojení s pikantní marmeládou? Toto cukroví lze připravit na mnoho způsobů, stačí nechybovat.
Linecké cukroví je jedním ze symbolů Vánoc, na žádném stole tak nesmí chybět. Je dokonale variabilní, a tak uspokojí chutě úplně každého. Nemusí se totiž jednat pouze o klasické křehké těsto slepené marmeládou, co třeba makové linecké?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě lineckého
Ani lineckému se nevyhýbají chyby, kterých se můžeme nechtěně dopustit. Přinášíme vám ty nejčastější včetně jejich řešení i včasného předejití daným chybám:
- Kvalitní ingredience jsou základem každého pečení - nešiďte je, ošidíte tím jen a pouze sami sebe (a úplně zbytečně). Vsaďte na kvalitní mouku, pravé máslo namísto náhražek, pravou vanilku z lusku nebo domácí moučkový cukr.
- Prosátí mouky má svůj nezanedbatelný význam, proto prosejte ji i cukr před samotným začátkem přípravy těsta na linecké, ale i jiné druhy cukroví.
- Změklý tuk do lineckého těsta rozhodně nepatří. Do těsta přidejte na malé kostičky nakrájené nebo nastrouhané máslo právě vytažené z lednice.
- Přepracované těsto na linecké není dobrým parťákem pro další práci. Bude se vám drolit či lepit a nebude poddajné tak, jak má být. Neprotahujte jeho zpracování, stačí ho vypracovat tak, aby byly všechny ingredience spojené.
- Nenecháváte těsto na linecké odležet? Chyba, za kterou zaplatíte - s těstem nepůjde snadno pracovat. Nechte ho alespoň přes noc odpočinout v lednici.
- Těsto rozvalované na čisté lince by se k ní lepilo. Avšak ani mnoho mouky vám nepomůže - linecké poté bude hutné a nedobré. Stačí ho jen trochu podsypat.
- Pozor si dejte také na tloušťku těsta - mělo být být široké kolem 3 mm. Příliš tenké se bude lámat, silné se zase neupeče přesně podle vašich představ.
- Vykrájené tvary je nutné péct v předem vyhřáté troubě. Byť jsou u receptů uvedené časy, řiďte se vlastní troubou - hotové linecké zůstává stále bledé, ale jakmile chytne jemně oříškovou barvu, je již přepečené a bude nepříjemně tvrdé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Upečené tvary nechte odpočinout do druhého dne, kdy linecké můžete začít slepovat náplněmi - marmeládou, povidly, nutellou, ale také nejrůznějšími krémy. Plnění pomocí krémů si ale nechte až na dny těsně před Vánocemi, aby nezkysly.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře