Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při přípravě lokší: Tenké placky musí být správně opečené i omaštěné
Zdroj: Toprecepty

Bramborové placky nasucho opečené, následně hojně potřené sádlem, to jsou lokše, dokonalá příloha nejen k pečené drůbeži a zelí. Pochutnat si na nich můžeme i ve sladké variantě - pokud se vyvarujeme zbytečných chyb.

Lokše se nejčastěji připravují v rámci svatomartinského hodování k pečené kachně nebo huse, jsou totiž naprosto úžasnou přílohou, na kterou mnozí z nás nedají dopustit. Důležitá je však jejich správná příprava, bez které by nebyly dobré.

Časté chyby při přípravě lokší

Předejděte následujícím chybám a pochutnejte si na těchto chutných plackách - v podobě přílohy k masu a zelí nebo nasladko s marmeládou či povidly.

  1. Dbejte na správný poměr surovin, těsto nesmí být příliš lepivé, na druhou stranu ani moc hutné. Správný výběr mouky do těsta na lokše je taktéž zásadní.
  2. Nepoddajné těsto, které nedrží v jednom kuse? Lokše se připravují z bramborového těsta, je tedy potřeba mít předem uvařené a vychladlé brambory typu C, které mají vyšší podíl škrobu - díky tomu těsto krásně drží pohromadě.
  3. Řídké těsto je způsobeno jeho pomalým zpracováváním - pracujte s ním svižně. Zbytečným podsypáváním by vznikly tvrdé disky namísto měkkých placek.
  4. Zapomeňte na vysoké placky, lokše je potřeba vyválet na co nejtenčí placky. Jejich velikost je na vás, s menšími kousky se však bude lépe manipulovat.
  5. Správná tepelná úprava je zásadní - pánev mějte řádně rozpálenou a do tenka rozválené placky pečte nasucho tak, aby se na nich tvořily žádoucí puchýřky.
  6. Tvrdým lokším lze taktéž předejít. Pokud po prudkém opečení na pánvi lokše nepotřete tukem, nejlépe sádlem či máslem, budou nepoživatelně tvrdé.

Hotové lokše potřené sádlem jsou úžasnou přílohou k pečenému masu se zelím, pro sladkou variantu se potírají spíše máslem a následně se sypou moučkovým cukrem nebo mákem, také se mohou potírat povidly či marmeládou. Jemné lokše si můžete připravit podle videoreceptu, který vás jejich přípravou provede krok za krokem:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář