Časté chyby při přípravě lokší: Tenké placky musí být správně opečené i omaštěné
Bramborové placky nasucho opečené, následně hojně potřené sádlem, to jsou lokše, dokonalá příloha nejen k pečené drůbeži a zelí. Pochutnat si na nich můžeme i ve sladké variantě - pokud se vyvarujeme zbytečných chyb.
Lokše se nejčastěji připravují v rámci svatomartinského hodování k pečené kachně nebo huse, jsou totiž naprosto úžasnou přílohou, na kterou mnozí z nás nedají dopustit. Důležitá je však jejich správná příprava, bez které by nebyly dobré.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě lokší
Předejděte následujícím chybám a pochutnejte si na těchto chutných plackách - v podobě přílohy k masu a zelí nebo nasladko s marmeládou či povidly.
- Dbejte na správný poměr surovin, těsto nesmí být příliš lepivé, na druhou stranu ani moc hutné. Správný výběr mouky do těsta na lokše je taktéž zásadní.
- Nepoddajné těsto, které nedrží v jednom kuse? Lokše se připravují z bramborového těsta, je tedy potřeba mít předem uvařené a vychladlé brambory typu C, které mají vyšší podíl škrobu - díky tomu těsto krásně drží pohromadě.
- Řídké těsto je způsobeno jeho pomalým zpracováváním - pracujte s ním svižně. Zbytečným podsypáváním by vznikly tvrdé disky namísto měkkých placek.
- Zapomeňte na vysoké placky, lokše je potřeba vyválet na co nejtenčí placky. Jejich velikost je na vás, s menšími kousky se však bude lépe manipulovat.
- Správná tepelná úprava je zásadní - pánev mějte řádně rozpálenou a do tenka rozválené placky pečte nasucho tak, aby se na nich tvořily žádoucí puchýřky.
- Tvrdým lokším lze taktéž předejít. Pokud po prudkém opečení na pánvi lokše nepotřete tukem, nejlépe sádlem či máslem, budou nepoživatelně tvrdé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hotové lokše potřené sádlem jsou úžasnou přílohou k pečenému masu se zelím, pro sladkou variantu se potírají spíše máslem a následně se sypou moučkovým cukrem nebo mákem, také se mohou potírat povidly či marmeládou. Jemné lokše si můžete připravit podle videoreceptu, který vás jejich přípravou provede krok za krokem:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeské placky lokše jako dokonalá přílohou k huse, kachně i ke kuřeti. Jsou levné, dobré a příprava je snadná
Bramborové placky lokše patří k oblíbeným pochoutkám. Jak je dobře rozválet a upéct, poradí názorné video
Jak na bramborové pekáče či lokše. Rady a oblíbené recepty
Komentáře