Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Toužíte po domácí majonéze, ale stále se vám nedaří docílit požadované hustoty nebo se vám majonéza při každém druhém pokusu srazí? Možná se nevědomky dopouštíte chyb, kterým lze snadno předejít. Jak na ně vyzrát?

Domácí majonéza je opravdu neodolatelná a tou kupovanou nenahraditelná. Jakmile ji jednou ochutnáte, zapomenete na tu z obchodu, navíc všechny potřebné ingredience máte nejspíš doma - olej, vejce i základní koření v podobě soli a pepře.

Chyby při přípravě majonézy

Nebojte se přípravy domácí majonézy. Možná to vypadá složitě, opak je ale pravdou, stačí si jen osvojit pár základů, díky kterým se vám pokaždé povede.

  1. Nezvedejte tyčový mixér rychlým tahem nahoru, mějte trošku trpělivosti a zvedejte ho pomaličku. Díky tomu předejdete nespojeným ingrediencím.
  2. Ani s pomalým zvedáním mixéru se ingredience ne a ne spojit? Pak je možné, že jste použili přílišné množství oleje, kdy ho vejce neměly možnost vstřebat.
  3. Sražení majonézy se stává v důsledku použití ingrediencí nestejné teploty, proto je nechte nějaký čas před přípravou na pracovní ploše. Příčina může být také v rychlém přilévání oleje - lijte ho postupně, aby se ihned zašlehával.
  4. Příliš řídkou majonézu napravíte malým množstvím oleje, který pomaličku a postupně přilijete do majonézy. Opravdu stačí jen minimální množství.
  5. Naopak nadměrně hustou majonézu lze naředit troškou vody, kterou v ní následně pořádně zašlehejte. Místo vody lze použít i lák z okurek.

Hotovou majonézu osolte, opepřete a pokud chcete, zamíchejte do ní pár kapek citrónové šťávy, octa nebo láku z okurek. Uvidíte, jak jí kyselá chuť dodá skvělý šmrnc. Tak co myslíte, troufnete si na přípravu domácí majonézy podle videa?

Komentáře

Další tipy a triky