Piškotová roláda: 6 častých chyb při její přípravě, kterých se už nemusíte bát
Roláda z piškotového těsta je sladký moučník, který se připravuje z upečeného piškotu na plechu, potřeného marmeládou a krémem, a pak zabaleného do válečku. Po ozdobení povrchu se krájí na kolečka.
Piškotová roláda je rychlý a jednoduchý dezert, přesto se jí mnoho hospodyněk bojí a vyhýbá se jí. Důvodem je pár problémů, které mohou při přípravě nastat. Poradíme vám, jak na dokonalou roládu, která se povede na jedničku hned napoprvé.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při přípravě piškotové rolády
Popíšeme vám 6 chyb, kterých se můžete dopustit:
- Nedostatečně vyšlehaný sníh z bílků nebo málo vyšlehaná žloutková pěna způsobí, že je roláda nízká a láme se.
- Piškot, který hned nevložíme do trouby, ztratí svou nadýchanost, protože uniknou bublinky vzniklé při šlehání těsta.
- Roládu pečeme na pečicím papíru, kterým vyložíme i kraje plechu, a těsto rozetřeme stejnoměrně po celé ploše, aby se kraje nepřipálily.
- Suchá a lámající se roláda vznikne při pomalém pečení a vysušení těsta. Plech vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 °C.
- Prasknutí rolády po upečení zabráníme přidáním oleje do těsta a mírným stočením stále teplého plátu i s pečicím papírem. Rozbalujeme až po vychladnutí.
- Příliš řídký krém z rolády při balení vytéká. Volíme tedy dobře vyšlehané máslové krémy nebo šlehačku s mascarpone.
Receptů na rolády je nepřeberné množství. Připravte si podle našeho videa nadýchanou roládu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak upéct dokonalou piškotovou roládu. Přinášíme osvědčený postup a jednoduché rady, jak uspět s roládou hned napoprvé
Komentáře