Chyby při úpravě španělských ptáčků: Jak připravit výborný český pokrm
Španělský ptáček nemá se Španělskem nic společného, ale to mu na chuti nic neubírá. Oblíbený hovězí závitek, plněný slaninou, cibulí, okurkou, uzeninou a vařeným vejcem, v husté, silné omáčce, se tradičně podává s rýží.
Španělský ptáček patří už velice dlouho mezi stálice českých kuchyní. K jeho přípravě potřebujeme hovězí maso - pokud se použije vepřové nebo drůbeží, jsou to podle známých kuchařů jen plněné závitky. Jak můžeme při vaření španělských ptáčků chybovat?
Mohlo by vás zajímat
Chyby při přípravě španělských ptáčků
- Hovězí maso vybereme takové, aby šlo dobře rozklepat a přitom se nerozpadlo - volíme roštěnky, loupanou plec nebo spodní šál.
- Maso nakrájíme přes vlákno a rozklepeme přes fólii. Dáme pozor, abychom ho paličkou příliš netloukli.
- Ptáčky zabalíme a aby se při vaření nerozpadaly, musíme je svázat nití nebo spojit jehlicemi či sponami na závitky.
Chyby při vaření španělských ptáčků
Omáčka musí být tmavá, silná a chuťově výrazná:
- Zabalené ptáčky orestujeme na tuku, aby se zatáhly - v opačném případě zůstanou houževnaté a suché.
- Bez cibulového základu nevznikne silná šťáva - můžeme použít i slaninu nebo špek, nakrájený na kostičky.
- Při zahušťování šťávy se vyvarujeme použít příliš hladké mouky v záklechtce, aby nevznikla omáčka, která bude moučnatá a světlá.
V našem videoreceptu se můžete podívat, jak španělské ptáčky připravit. Pokud doma nemáte hovězí, vyzkoušejte ptáčky (nebo vlastně závitky) z vepřového či drůbežího masa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Španělské ptáčky z vepřové kýty jsou křehčí než klasické z hovězího masa a báječně šťavnaté. Hotové jsou za pouhou hodinu
Jak upevnit masové závitky. Vybrali jsme pět alternativ pro dokonalé závitky
Retro lekce v MasterChef Česko: Jak připravit španělské ptáčky jako od babičky?
Komentáře