5 častých chyb při přípravě steaků: Na co si dát pozor, aby byly steaky dokonalé
Steak je kus hovězího masa, který se připravuje buď na grilu nebo na pánvi. Rozlišujeme několik druhů steaků, podle toho, z jakého kusu masa pochází. Jedno ale mají společné, aby byl steak dokonalý, musíte se vyvarovat častých chyb.
Správně udělaný steak je pochoutka pro nejednoho masožravce. Jenže nestačí jen osmažit nebo ogrilovat plátek masa. Maso potřebuje speciální zacházení a výběr masa hraje neméně důležitou roli. Vše na sebe navazuje a pokud se vyvarujete nejčastěji dělaných chyb, připravíte luxusní steaky, kterými ohromíte všechny u stolu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při přípravě steaků
Důležité je správné plemeno skotu. Ty nejlepší steaky se připravují z plemene Angus, Charolais a Limousine.
- Špatný výběr masa je častým kamenem úrazu. Na steak volíme hovězí svíčkovou, roštěnec nebo hovězí zadní.
- Pokud není maso dostatečně vyzrálé, steak je tuhý a žvýkavý.
- Dát na gril nebo pánev maso rovnou z lednice, to je velká chyba. Maso projde velkým teplotním skokem, a to se odrazí na výsledku. Ideální je nechat maso několik hodin při pokojové teplotě a až potom ho smažit nebo grilovat.
- Masu nesvědčí marinování nebo solení předem. Je lepší ho osolit a ihned smažit.
- Častou chybou je také málo rozpálená pánev nebo gril. Ideální teplota je 200 °C a 2 cm silný plátek masa se griluje či smaží cca 3 minuty z každé strany. Vnitřní teplota steaku tak bude okolo 65 °C.
Pokud se rozhodneme steak grilovat, můžeme jako přílohu zvolit grilovanou zeleninu a čerstvé pečivo. Náš videorecept vám názorně ukáže, jak připravit steak na grilu.
Komentáře
17. 1. 2024 10:06
6. 1. 2024 23:23