Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak je kus hovězího masa, který se připravuje buď na grilu nebo na pánvi. Rozlišujeme několik druhů steaků, podle toho, z jakého kusu masa pochází. Jedno ale mají společné, aby byl steak dokonalý, musíte se vyvarovat častých chyb.

Správně udělaný steak je pochoutka pro nejednoho masožravce. Jenže nestačí jen osmažit nebo ogrilovat plátek masa. Maso potřebuje speciální zacházení a výběr masa hraje neméně důležitou roli. Vše na sebe navazuje a pokud se vyvarujete nejčastěji dělaných chyb, připravíte luxusní steaky, kterými ohromíte všechny u stolu.

Nejčastější chyby při přípravě steaků

Důležité je správné plemeno skotu. Ty nejlepší steaky se připravují z plemene Angus, Charolais a Limousine.

  • Špatný výběr masa je častým kamenem úrazu. Na steak volíme hovězí svíčkovou, roštěnec nebo hovězí zadní.
  • Pokud není maso dostatečně vyzrálé, steak je tuhý a žvýkavý.
  • Dát na gril nebo pánev maso rovnou z lednice, to je velká chyba. Maso projde velkým teplotním skokem, a to se odrazí na výsledku. Ideální je nechat maso několik hodin při pokojové teplotě a až potom ho smažit nebo grilovat.
  • Masu nesvědčí marinování nebo solení předem. Je lepší ho osolit a ihned smažit.
  • Častou chybou je také málo rozpálená pánev nebo gril. Ideální teplota je 200 °C a 2 cm silný plátek masa se griluje či smaží cca 3 minuty z každé strany. Vnitřní teplota steaku tak bude okolo 65 °C.

Pokud se rozhodneme steak grilovat, můžeme jako přílohu zvolit grilovanou zeleninu a čerstvé pečivo. Náš videorecept vám názorně ukáže, jak připravit steak na grilu.

 

Komentáře

Freak: Samozřejmě záleží na Vás, jaké suroviny použijete. Někdo sáhne po sádle, jiný použije řepkový olej a někomu zase chutná chuť olivového oleje. Sto lidí, sto chutí ;-)

Olivový olej na steak ? To je ale hnus, olivový olej divně chutná, má nepříjemný ocas, ale je to móda :-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky