Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při přípravě polévkových nudlí: Problémem je málo vypracované, přeschlé nebo vlhké těsto
Zdroj: Toprecepty

Nudle do polévky, připravené z mouky a vajec, vypadají na pohled jako něco, co zvládne i dítě. Přesto při jejich přípravě můžete udělat několik zásadních chyb. Chceme vám poradit, jak na to, aby se nudle pokaždé povedly a rodina na vás byla pyšná.

Polévkové nudle jsou klasickou vložkou do polévky. Každá hospodyňka, když se chtěla vdát, musela umět dvě věci - uvařit knedlík a připravit nudle do polévky, jednu jako druhou a pěkně tenké. V současné době si nudle můžeme koupit hotové, ale není nad to, když si je vyrobíme sami. Jak na to, aby se povedly?

Jaké chyby můžeme udělat při přípravě těsta

Těsto si připravte brzy ráno, aby stačilo zaschnout.

  • Používáme polohrubou mouku, v nouzi i hrubou. Hladká mouka není vhodná, nudle by byly tuhé. 
  • Domácí vajíčka sice obarví těsto pěkně dožluta, ale koupená vejce nám udělají stejnou službu, klidně je použijte.
  • Vodu přiléváme jen kvůli doladění pružnosti těsta a to jen maličko, jinak na ni raději zapomeneme.
  • Solíme velmi málo, protože sůl zadržuje vodu a těsto by špatně vysychalo.
  • Pokud pečlivě nepropracujeme těsto, bude se drolit - hněteme alespoň 5 minut, dokud nebude hrouda pěkně tvárná.

Jaké chyby můžeme udělat při krájení nudlí

Zkontrolujte těsto tak, že ho mezi prsty ohnete a poznáte, jestli je dost suché.
  • Těsto, které není dostatečně zaschlé, se bude při krájení lepit, i když ho posypete moukou.
  • Nudlové těsto, které necháte přeschnout, se bude lámat a nudle se budou při krájení rozpadat.
  • Nudle, které chceme uložit na později, musíme nechat pořádně uschnout a občas je protřepat, jinak ve sklenici zplesniví.

Pokud si pořád nejste jistí, jestli to zvládnete, pomůže vám naše video:

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli