Časté chyby při přípravě zázvorek: Těsto je potřeba podsypávat i nechat oschnout
Zázvorky jsou tradičním českým cukrovím, které téměř upadlo v zapomnění. Nicméně alespoň v menší míře se v některých rodinách stále na vánoční čas pečou. Upečte si je, jejich nezaměnitelná sladká chuť prolínající se se štiplavou příchutí vás okouzlí.
Zázvorky jsou specifickým neplněným cukrovím, které vyniká svou sladkou chutí ve spojení s lehkou štiplavostí zázvoru. Jejich příprava je opravdu snadná, a tak si je může připravit i naprostý začátečník, jen je potřeba se vyvarovat určitých chyb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě zázvorek
Předejděte chybám (často zbytečným) a pochutnávejte si na cukroví, které hojně pekly naše babičky a na stolech nikdy nezbylo.
- Hustá pěna tvořená vyšlehaným vejcem a cukrem je základem pro přípravu těsta. Neuspěchejte její přípravu, pěna musí být dokonale vyšlehaná a hustá.
- Jako kypřidlo se do zázvorek používá amonium, známé také jako cukrářské droždí. Buďte velmi obezřetní při práci s ním, dráždí kůži a není vhodné pro děti. V mnoha receptech ho proto nahrazují jiná kypřidla, třeba kypřicí prášek.
- Příliš lepivé a měkké těsto? Zatímco jiná těsta se snažíme podsypávat co nejméně, zázvorky je potřeba podsypat moukou o něco více.
- Pokud se vám k těstu lepí vykrajovátko (typicky tvaru zázvorového kořene), nedejte se a před vykrojením jednotlivých kusů je vždy obalte v mouce.
- Nevyvalujte těsto příliš vysoké - zázvorky během pečení pořádně nabydou do výšky, tudíž stačí těsto rozválet na plát vysoký 2–3 mm.
- Většině těst prospěje, pokud je po vypracování necháme odležet do druhého dne, to se však netýká zázvorek. Těsto zpracováváme ihned, ale po vykrájení vzorů, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, je potřeba nechat vykrojené tvary zaschnout po dobu 24 hodin na chladném místě.
- Upečené zázvorky nejsou ihned k jídlu, potřebují alespoň 3 týdny k pořádnému uležení a změknutí. Upečte je proto s dostatečným předstihem.
Zázvorky můžete připravit za pomoci zázvoru čerstvého i mletého. K jejich změknutí vám pak může pomoci mimo jiné i rozkrojené jablko uložené společně s nimi v krabici - nezapomeňte ho však pravidelně měnit, aby nezplesnivělo i se vším cukrovím. Upečte si maminčiny zázvorky podle názorného videoreceptu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na měkké zázvorky: Zázvorky potřebují na změknutí čas, a když jim trochu pomůžeme, budou brzy měkké jako obláčky
Trápení s těstem na cukroví: Jak předejít nadměrnému a zbytečnému zapracování mouky?
Jak se pečou zázvorky? Buďte trpěliví při jejich přípravě, ale i týdny po upečení
Komentáře