Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pod termínem "zeleninový salát" si představíme něco hodně zdravého a plného důležitých živin a vitamínů. A většina z nás si myslí, že by saláty na náš stůl měly patřit častěji. Jenže proč tomu tak není?

Vždyť připravit salát je přece rychlé a jednoduché. Nebo snad ne? Pokud nemáme dostatek zkušeností, nemusí se salát podařit. Naučit se dobrý salát přece jen vyžaduje trochu cviku. Nechte se inspirovat těmi nejlepšími recepty od našich čtenářů.

Časté chyby při přípravě salátů

Poradíme, na co si dát pozor, aby byl výsledek dokonalý.

  1. Salát není připraven z kvalitních a chutných surovin? V tom případě ani nemůžeme čekat chutný a na pohled lákavý salát. Do salátu nepatří nevzhledná a zvadlá zelenina.
  2. Salát již není čerstvý a není uložený v chladu? I to se projeví na jeho chuti, někdy může být dokonce zdravotně závadný.
  3. Salát není dobře ochucenýJe třeba zvolit vhodné ochucení i zálivku. Některé jednoduše ochucené saláty chutnají velmi dobře. K dochucení použijeme bylinky, citrónovou šťávu, trochu soli. Přidáme pár kapek oleje.
  4. Suroviny na salát nejsou pěkně pokrájené nebo barevně sladěné? Jíme i očima, proto se vyplatí dát si na přípravě záležet.
  5. Zvolená kombinace surovin není to pravé? Pokud nemáme s přípravou salátů zkušenosti, raději zkoušíme osvědčené kombinace a oblíbené recepty. V jednoduchosti je často krása a ta nejlepší chuť.
  6. Po konzumaci salátu máme brzy hlad? Salát je vhodné doplnit potravinami s obsahem bílkovin, sacharidů a tuku. Přidat můžeme semínka, ořechy (předem namočené), vejce, sýry, uvařené nebo naklíčené luštěniny. Kdo chce, doplní salát např. kuřecím masem.
  7. Salátu je nepřiměřené množství? Připravujeme pouze tolik, kolik sníme. Ani málo, ani zbytečně mnoho.

Na závěr pro vás máme videorecept, který vás naučí velmi jednoduchý, ale chutný zelný salát. Můžete vyzkoušet.

Máte nějaké další rady pro přípravu zeleninových salátů? Můžete nám je napsat do komentářů pod článkem.

 

Další tipy a triky