7 častých chyb při skladování dýní: Dekorativní plody jsou samy o sobě konzervou
Pěstovat dýně se vyplatí. Daří se jim na osluněném a zavlažovaném stanovišti s výživnou půdou. Rostliny velkými listy brzy pokryjí půdu a plevel nemá mnoho šancí k uchycení. Včas vysetá semena přinesou velkou úrodu, kterou je potřeba správně uskladnit.
Pěkně narostlé vyzrávající dýně sklízíme v období od konce srpna do října a sledujeme předpověď. Jakmile hrozí první přízemní mrazíky, plody již sklidíme kompletně. Po sklizni je necháme "dojít" někde pod střechou na suchém a vzdušném místě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při skladování dýní
Dlouhodobě skladujeme pouze kvalitní a správně sklizené dýně na vhodném místě. A jaké jsou časté chyby?
- Skladování nekvalitních poškozených dýní: S dlouhou trvanlivostí lze počítat pouze u kvalitních plodů. S dýněmi po sklizni zacházíme šetrně.
- Skladování předčasně sklizených dýní: Plody malé a nedostatečně vyzrálé zpracujeme co nejdříve k jídlu, protože dlouho nevydrží.
- Skladování dýní přešlých mrazem: Dýně je potřeba sklidit včas před příchodem mrazíků, jinak budou mít krátkou trvanlivost.
- Skladování dýní bez stopky: Dýně sklízíme pomocí zahradnických nůžek s cca 8 cm dlouhou stopkou, která postupně zaschne. Bez stopky se dříve kazí.
- Skladování v příliš chladném sklepě: Dýně potřebují teplotu 10–16 °C. Vyšší teplota nevadí, ale při nízké teplotě dýně dlouho nevydrží. Ideální jsou chladné místnosti v bytě např. ložnice, chodba, schodiště atp.
- Skladování ve vlhku: Dýně potřebují suchý a vzdušný prostor, ve vlhku se začínají brzy kazit.
- Skladování dýní "na hromadě": Lepší je dýně skladovat rozložené, aby se vzájemně nedotýkaly. Využijeme různé otevřené regály, police i okenní parapety. Dýně je do spotřeby pěknou dekorací.
Vždy nejprve bereme k jídlu plody, o jejichž dobré trvanlivosti máme pochyby. Chutných pokrmů a různých dobrot z dýní můžeme uvařit nebo upéct celou řadu.
Podle následujícího video-receptu upečete dýňovou dvoubarevnou bábovku. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře