Chyby při skladování potravin: Vyzkoušejte 7 tipů pro delší trvanlivost zásob
Zásoba trvanlivých potravin se vždy hodí, ať už je menší nebo větší. Důležité je však správné skladování, abychom za pár měsíců s očima pro pláč nakoupené železné zásoby zbytečně nevyhazovali. Na co se zaměřit?
Každý z nás je rád, když má k dispozici alespoň jedno balení těstovin nebo mouky navíc v komoře. Někdy se však stane, že kvůli nesprávnému skladování po čase objevíme potravinové moly a všech zásob se musíme zbavit. Jak tomu předejít?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při skladování surovin a potravin
Vyvarujte se následujících chyb, abyste mohli vždy bez obav sáhnout do zásob.
- Kolísavá, příliš nízká či naopak vysoká teplota jsou opravdu problémem. Skladujte suroviny i potraviny v místech se stálou teplotou, aby nedocházelo k jejich zkažení či žluknutí.
- Vlhkost je opravdovým nepřítelem nejen při skladování suchých surovin. Kvůli ní můžete najít vaše zásoby plesnivé, tudíž se s nimi musíte ihned rozloučit.
- Potraviny i suroviny skladujte na temném místě, nikdy ne na sluníčku.
- Zapomeňte na skladování v původních obalech. Vystavujete tak suroviny nejen plísním, ale také škůdcům - potravinovým molům nebo červům. Po koupi je přesypte do vzduchotěsných nádob.
- Nakupujete stále nové a nové zásoby? Pak nezapomeňte dát ty nejstarší dopředu, aby vám nezůstaly v zadních řadách zbytečně dlouho a nebyly prošlé.
- Každá surovina má svou trvanlivost. Dbejte na to i u těch suchých. Na nádoby, ve kterých je uchováváte, si můžete opsat jejich expiraci z původního obalu.
- Neskladujte vše dohromady. Cibule vyžaduje zcela jiné podmínky ke správnému skladování na rozdíl od česneku, dýní či ořechů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou vaše tipy a triky k uskladnění potravin? Podělte se o ně s ostatními v komentářích. My praktikujeme "méně je někdy více" - bohatě stačí mít nejpoužívanější suroviny a potraviny ve dvou baleních v zásobě na vhodném místě.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho skladovat jídlo v lednici? Čistý vývar může za určitých podmínek vydržet týdny, nejchoulostivější je mleté maso
Babské rady: Jak skladovat cibuli, aby dlouho vydržela? Pomoci můžou i vyprané punčochy
Trvanlivé potraviny se vyplatí nakoupit do zásoby a mít je stále po ruce. Které to jsou? Vybrali jsme ty nejdůležitější
Komentáře