Časté chyby při vaření brambor: Předejděte rozvařeným či naopak tvrdým bramborám
Vařené brambory jsou velmi častou přílohou. Byť se jejich příprava zdá triviální, nejednou se mnohým z nás povedlo brambory připravit tak, jak jsme neměli v úmyslu. Předejděte chybám a uvařte brambory správně.
Brambory jsou výživově velmi hodnotné. Jsou snadno a rychle připravené k jídlu, ale také z nich lze připravit mnoho druhů jídel, od bramboráků, přes zapečené pokrmy s nejrůznějšími surovinami, až po oblíbené bramborové knedlíky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření brambor
Vyvarujte se následujících chyb a na tuto přílohu už nedáte dopustit.
- Neumýváte brambory? Jedná se o zásadní chybu. Ať už brambory loupete a následně krájíte, nebo je neloupete a chcete je vařit v celku, nejprve všechny hlízy řádně umyjte.
- Používáním zelených či naklíčených hlíz ohrožujete své zdraví. Používejte jen pěkné, zdravé a nepoškozené brambory.
- Jedna brambora maličká, druhá velká jako pěst. Tímto docílíte jediného - malé brambory budou uvařené, zatímco ty velké zůstanou tvrdé. Pokud vaříte nakrájené brambory, snažte se je krájet na podobně velké kousky.
- Pokud nakrájené brambory nemáte v plánu ihned vařit, namočte je do studené vody, aby nezačaly osychat a nevzhledně hnědnout.
- Vhodíte nakrájené brambory do hrnce se studenou vodou a dáte na sporák. Správně by se však měly vkládat až do vroucí (osolené) vody, a to kvůli maximálnímu zachování zdraví prospěšných látek.
- Brambory je nutné vařit zcela ponořené ve vodě, aby se vařily rovnoměrně a nebyly uvařené jen napůl. Nejvhodnější je vařit brambory pod pokličkou.
- Uvařené brambory slijte a případně rovnou i zchlaďte. Nenechávejte je déle ve vodě, aby se docházejícím varem nerozvařily a nepřišly o výživové hodnoty.
- Nepřehánějte to se solí. I zde platí, že méně je více.
- Nevěřte univerzálním časovým údajům o době vaření brambor. Záleží na jejich velikosti i typu. Nejlepší je průběžná kontrola jejich správného uvaření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Uvařené brambory poznáte tak, že do nich zapíchnete vidličku. Pokud do brambory zajede jako po másle, je uvařeno. V opačném případě nechte brambory ještě chvíli vařit. Připravíte si s námi letní oběd z nových brambor podle videoreceptu?
Komentáře