Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při vaření čaje: Dodržujete pokyny k přípravě a víte, kde je najít?
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Přicházející podzim jde ruku v ruce s časem stráveným nad dobrými knihami. Čaj je těchto okamžiků nedílnou součástí. Zdánlivě banální činnost jeho přípravy vás může překvapit několika často stávajícími se chybami.

Příprava čaje není o tom, vhodit čajový pytlík do hrnku, zalít ho vroucí vodou a nechat ho libovolně dlouhou dobu louhovat. Pokud si chcete na čaji opravdu pochutnat, je důležité dodržet několik pravidel jeho správné přípravy.

Časté chyby při přípravě čaje

Stačí předejít následujícím chybám a vaše čajové dýchánky budou dokonalé:

  1. Na kvalitě čajů obzvláště záleží, proto doporučujeme kupovat ověřené a kvalitní čaje. Ty sypané pak velmi často bývají kvalitnější než ty porcované.
  2. Pozor na teplotu vody. Na obalu každého druhu čaje najdete údaj, jakou teplotu by měla mít voda při jeho zalévání. Také se vyrábí rychlovarné konvice s regulací teploty vody, které vám celý proces přípravy čaje usnadní.
  3. Doba louhování není libovolná, na přebalu čaje najdete i dobu jeho louhování, v případě sypaných směsí pak také ideální množství na jednu porci (šálek).
  4. Byť se kvalita vody nemusí zdát důležitou, opak je pravdou. Příliš tvrdá voda tvoří v konvici vodní kámen, který může ovlivňovat chuť čaje. Není proto na škodu konvici pravidelně čistit a vodu filtrovat, chcete-li si opravdu pochutnat.
  5. Že nezáleží na materiálu hrnků? Omyl, čaje nepatří do plastových ani kovových (slitiny, měď) nádob, výjimku tvoří termosky. Kov může reagovat s čajem, přitom začne uvolňovat nežádoucí látky a tím ničí nejen jeho chuť.
  6. Dochucování má svůj čas - dochucujte až hotový čaj. Například citrónová šťáva totiž zastaví louhování a med použitý příliš brzy ztratí cenné látky kvůli vysoké teplotě vody. A to za to rozhodně nestojí.
  7. Ohřívání čajů je neskutečný hřích. Čaj ztrácí svou výraznou chuť i vůni, ale také se zakalí a ztmavne. Lepší je tedy použít termosku, která udrží jeho teplotu.
  8. Nevýrazná chuť i aroma čaje jsou způsobeny jeho nesprávným skladováním. Uchovávejte čaj v temnu a v uzavřených nádobách (nejlépe vzduchotěsných).

Dáváte přednost čaji ovocnému nebo tomu z bylinek? Napište nám do komentářů druh čaje, na který nedáte dopustit. Během posledních záchvěvů léta si pak můžete pochutnat na svěžím ledovém čaji, jehož přípravu vám ukáže náš videorecept:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky