Časté chyby při vaření čaje: Dodržujete pokyny k přípravě a víte, kde je najít?
Přicházející podzim jde ruku v ruce s časem stráveným nad dobrými knihami. Čaj je těchto okamžiků nedílnou součástí. Zdánlivě banální činnost jeho přípravy vás může překvapit několika často stávajícími se chybami.
Příprava čaje není o tom, vhodit čajový pytlík do hrnku, zalít ho vroucí vodou a nechat ho libovolně dlouhou dobu louhovat. Pokud si chcete na čaji opravdu pochutnat, je důležité dodržet několik pravidel jeho správné přípravy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě čaje
Stačí předejít následujícím chybám a vaše čajové dýchánky budou dokonalé:
- Na kvalitě čajů obzvláště záleží, proto doporučujeme kupovat ověřené a kvalitní čaje. Ty sypané pak velmi často bývají kvalitnější než ty porcované.
- Pozor na teplotu vody. Na obalu každého druhu čaje najdete údaj, jakou teplotu by měla mít voda při jeho zalévání. Také se vyrábí rychlovarné konvice s regulací teploty vody, které vám celý proces přípravy čaje usnadní.
- Doba louhování není libovolná, na přebalu čaje najdete i dobu jeho louhování, v případě sypaných směsí pak také ideální množství na jednu porci (šálek).
- Byť se kvalita vody nemusí zdát důležitou, opak je pravdou. Příliš tvrdá voda tvoří v konvici vodní kámen, který může ovlivňovat chuť čaje. Není proto na škodu konvici pravidelně čistit a vodu filtrovat, chcete-li si opravdu pochutnat.
- Že nezáleží na materiálu hrnků? Omyl, čaje nepatří do plastových ani kovových (slitiny, měď) nádob, výjimku tvoří termosky. Kov může reagovat s čajem, přitom začne uvolňovat nežádoucí látky a tím ničí nejen jeho chuť.
- Dochucování má svůj čas - dochucujte až hotový čaj. Například citrónová šťáva totiž zastaví louhování a med použitý příliš brzy ztratí cenné látky kvůli vysoké teplotě vody. A to za to rozhodně nestojí.
- Ohřívání čajů je neskutečný hřích. Čaj ztrácí svou výraznou chuť i vůni, ale také se zakalí a ztmavne. Lepší je tedy použít termosku, která udrží jeho teplotu.
- Nevýrazná chuť i aroma čaje jsou způsobeny jeho nesprávným skladováním. Uchovávejte čaj v temnu a v uzavřených nádobách (nejlépe vzduchotěsných).
Dáváte přednost čaji ovocnému nebo tomu z bylinek? Napište nám do komentářů druh čaje, na který nedáte dopustit. Během posledních záchvěvů léta si pak můžete pochutnat na svěžím ledovém čaji, jehož přípravu vám ukáže náš videorecept:
Komentáře