Chyby při vaření guláše: Nepodceňujte jeho časovou náročnost ani množství cibule
S láskou připravený guláš, kterému jsme dopřáli dostatek času, patří mezi ty nejoblíbenější masové pokrmy. Maso rozpadající se už při dotyku příboru, dokonale tmavá barva a nepopsatelně skvělá chuť nadchnou každého.
Ať už jste tým vepřového guláše nebo toho hovězího, ať už fandíte příloze v podobě knedlíků nebo chleba, jedno je jisté - guláš potřebuje být připravován s láskou i s dostatkem času. Jaké chyby se stávají během jeho vaření a jak jim předejít?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby během přípravy a vaření guláše
Guláš je gurmánskou záležitostí, proto stojí za to předejít zcela zbytečným chybám:
- Málo cibule neznamená jen málo základu, ale také málo zahuštění. Rozvařením cibule docílíte zahuštění guláše bez použití mouky nebo chleba.
- Toužíte po krásně tmavém guláši? Pak je potřeba orestovat cibuli do tmavě hnědé barvy. Pozor ale na její připálení, guláš by byl hořký a nepoživatelný.
- Hořký guláš může způsobit i paprika. Jakmile jí poprášíte obsah hrnce, rychle vše promíchejte a následně zalijte vodou (vývarem), aby se nespálila a nezhořkla.
- Tuhému masu lze předejít jeho orestováním ze všech stran, aby se zatáhlo a uchovalo si šťavnatost, a následně dopřejte guláši čas na mírném plamenu.
- Spěcháte? Pak nechte přípravu guláše na jindy, protože tomuto pokrmu je nutné dopřát dostatek času, aby byl dokonale hustý a s rozpadajícím se masem.
- Máte-li rádi chuť česneku a majoránky, je nutno je přidávat do guláše až po vypnutí sporáku či jeho sundání z ohně v případě vaření v kotlíku. V opačném případě přijdou o svou charakteristickou chuť a v guláši nebudou znát.
- Guláš je potřeba občas promíchat a podle potřeby podlévat, aby se nezačal přichytávat ke dnu hrnce či kotlíku. A jaká příloha ke guláši u vás zvítězí?
Ten nejlepší hovězí guláš je z hovězí kližky nebo krku, uvařený v kotlíku na ohni. Přesvědčte se sami na vlastní oči i chuť, a zkuste si takto uvařit klasický hospodský guláš podle názorného videoreceptu, který vás provede postupem krok za krokem:
Komentáře