Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přirozeně bezlepková a dobře stravitelná surovina vhodná do sladké i slané kuchyně - přesně to jsou jáhly. Na oblíbenosti získávají právě díky svému širokému využití. Mimo jiné jsou vhodné i pro nejmenší děti, kterým je můžeme připravovat jako kaši.

Vařené jáhly se skvěle hodí k zeleninovým i masovým směsím, k omáčkám nebo do rizota namísto rýže. Ze sladkých jídel si určitě vyberete z nákypů, jáhlových knedlíčků, škubánků nebo dezertů. K dostání jsou také v podobě instantních kaší.

Časté chyby při vaření jáhel

Provedeme vás těmi nejčastějšími chybami, které stojí za nepovedeným pokrmem z jáhel:

  • Žádné proplachování ani spařeníPřed vařením je potřeba jáhly několikrát propláchnout horkou vodou. Budou jemnější a stravitelnější, ale také je zbavíte hořkosti.
  • Opékání jáhel: Tímto krokem jáhly následným varem nesjednotíte jako např. rýži, ale naopak, budou hotové nerovnoměrně.
  • Málo vody při vaření: Na množství použitých jáhel je vždy potřeba dvojnásobek vody. Jáhly vodu vstřebají, zbytek se odpaří a tím získáte dokonalou konzistenci. Přílišné množství vody způsobí rozvaření jáhel do nedobré kašovité hmoty.
  • Zbytečné scezení: Pokud jáhly po uvaření scedíte, přijdete o nejrůznější živiny, které se během vaření z jáhel uvolňují.

Jáhly je nutno správně skladovat, protože pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin jsou náchylné ke žluknutí, kdy je nelze nijak zachránit. Proto je nekupujte do zásoby, ale v rámci brzké spotřeby a uchovávejte je v suchu, chladu a temnu. Připravte si s námi jáhly se špenátem a žampiony:

Další tipy a triky