Časté chyby při vaření knedlíků: Které to jsou a jak jim předcházet
Knedlík je oblíbenou českou přílohou, proslavenou i mezi cizinci. V každé rodině koluje domácí babiččin recept na ty nejlepší knedlíky. Příprava není složitá, ale je třeba dodržovat několik zásad a předejít častým chybám při jejich vaření.
Knedlíky jsou báječné k zelí i k tradičním omáčkám. Z kynutého těsta můžeme vytvořit také hlavní chod a to plněné knedlíky naslano s uzeným masem nebo také na sladko s ovocem či marmeládou. Poradíme vám, jak správně knedlíky uvařit a vyvarovat se častých chyb.
Mohlo by vás zajímat
Jak na dokonalý houskový knedlík
Vyzkoušejte to podle následujících tipů:
- Dejte přednost raději hrubé mouce před polohrubou, knedlíky jsou více kypré a nadýchané.
- Do těsta přidejte pouze žloutky společně s vlažným mlékem, nikoli studeným.
- Přidáváte-li prášek do pečiva namísto droždí, dodržte přesné množství, protože pokud přisypete více, knedlík může při vaření prasknout.
- Housky by měly být staré alespoň jeden den a po nakrájení je dáváme do zpracovaného těsta, aby se nerozpadly.
- Těsto nechte dostatečně nakynout, jinak knedlíky nabydou na objemu během vaření a mohou na povrchu prasknout. Doporučujeme je po vytvarování nechat alespoň půl hodiny odpočívat pod utěrkou.
- Ruce si namočte ve vodě a knedlík dokonale uhlaďte, poté dejte vařit.
- Uvařený knedlík propíchněte uprostřed špejlí, aby pára unikala a knedlík se nesrazil.
Pojďte si připravit podle video-receptu báječný a vláčný houskový knedlík. Budete-li vařit podle našich zmíněných rad, úspěch s knedlíkem máte zaručen. Pomohla vám některá rada od babiček, kterou jsme nezmínili? Napište nám ji do komentářů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Proč praskne knedlík při vaření. Máme pro vás jednoduché triky, jak tomu předejít
Korunou ovocných knedlíků je posypka! Zkuste smaženou strouhanku nebo strouhaný perník
Jak zvládnout bramborový knedlík hned napoprvé? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera je uděláte na jedničku
Komentáře