Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při vaření kulajdy: Za problémy mohou tvrdé houby, sražená smetana nebo příliš octa
Zdroj: Pixabay - ivabalk

Kulajda je jednoduchá bílá polévka původem z jižních Čech. Připravuje se z čerstvých nebo sušených hub a brambor, je zjemněná smetanou a dochucená sekaným koprem a kořením. Podává se s vařeným vejcem.

Kdo by neznal houbovou kulajdu - tradiční jihočeskou bílou polévku našich babiček? Je plná hub, brambor a voňavého kopru. Ačkoliv její příprava vypadá jednoduše, může se stát, že uděláme několik malých chyb, které jídlo pokazí - a to by byla velká škoda.

Nejčastější chyby při vaření kulajdy

Důležité je připravit si vše předem a pak bude příprava snadná.

  • Sušené houby je potřeba minimálně hodinu před vařením namočit, jinak budou tuhé a ztratí svou výraznou chuť a vůni.
  • Smetanou zjemníme polévku až pár minut před dovařením - pokud ji přidáme brzy, bude se polévka připalovat.
  • Hladkou mouku rozmícháme přímo ve smetaně. Dáme-li mouky moc, bude polévka kašovitá a mdlá.
  • Nasekaný kopr použijeme čerstvý, sušený, mražený i sterilovaný. Přidáme ho těsně před dovařením, aby neztratil svou chuť.
  • Kdo má rád kyselou polévku, musí přidat ocet až po odstavení z plotny - smetana a ocet se mohou varem srazit.

Recepty na vynikající kulajdu najdete v našem receptáři. Určitě nějakou zkuste uvařit, stojí to za to. Chcete vyzkoušet třeba tuhle?

 

 

Komentáře

havlae: Děkujeme za tip.

Polévka (omáčka) se také nesrazí, když ji s octem povaříme PŘED PŘIDÁNÍM smetany (mléka).

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli