Časté chyby při vaření kulajdy: Za problémy mohou tvrdé houby, sražená smetana nebo příliš octa
Kulajda je jednoduchá bílá polévka původem z jižních Čech. Připravuje se z čerstvých nebo sušených hub a brambor, je zjemněná smetanou a dochucená sekaným koprem a kořením. Podává se s vařeným vejcem.
Kdo by neznal houbovou kulajdu - tradiční jihočeskou bílou polévku našich babiček? Je plná hub, brambor a voňavého kopru. Ačkoliv její příprava vypadá jednoduše, může se stát, že uděláme několik malých chyb, které jídlo pokazí - a to by byla velká škoda.
Mohlo by vás zajímat
Nejčastější chyby při vaření kulajdy
Důležité je připravit si vše předem a pak bude příprava snadná.
- Sušené houby je potřeba minimálně hodinu před vařením namočit, jinak budou tuhé a ztratí svou výraznou chuť a vůni.
- Smetanou zjemníme polévku až pár minut před dovařením - pokud ji přidáme brzy, bude se polévka připalovat.
- Hladkou mouku rozmícháme přímo ve smetaně. Dáme-li mouky moc, bude polévka kašovitá a mdlá.
- Nasekaný kopr použijeme čerstvý, sušený, mražený i sterilovaný. Přidáme ho těsně před dovařením, aby neztratil svou chuť.
- Kdo má rád kyselou polévku, musí přidat ocet až po odstavení z plotny - smetana a ocet se mohou varem srazit.
Recepty na vynikající kulajdu najdete v našem receptáři. Určitě nějakou zkuste uvařit, stojí to za to. Chcete vyzkoušet třeba tuhle?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Martinova kulajda z Prostřena: Originální recept a naše rady pro perfektní výsledek
Sušené houby: Nejlepší možnosti, jak je využít v kuchyni. Připravíte z nich skvělou nádivku, vydatnou pomazánku i koření
Jak uskladnit kopr na zimu. Zásobte se voňavou bylinkou pro přípravu skvělé domácí koprovky
Komentáře
17. 9. 2023 01:31
31. 7. 2023 06:32