Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

6 častých chyb při vaření rýže: Poradíme, čeho se vyvarovat
Zdroj: Pixabay, Enotovyj

Rýže je velmi častou přílohou k pokrmům především kvůli tomu, že její příprava je rychlá a snadná. Pro začátečníky ale může být vaření rýže oříškem, se kterým si těžko poradí.,

Rýži používáme jako přílohu, ale také k přípravě rizota, smažené i sladké rýže, do polévky či salátu. Rozvařená či nedovařená rýže je nám však k ničemu. Provedeme vás nejčastějšími chybami, abyste se jich příště vyvarovali a na pokrmech s rýží či z ní si pochutnali.

Časté chyby při vaření rýže

Připravili jsme si pro vás výčet těch nejčastějších chyb spolu s tím, jak jim úspěšně předejít.

  1. Špatné množství vodyPoměr rýže a vody je nutno vždy dodržovat. Na jeden hrnek rýže jsou potřeba 2 hrnky vody.
  2. Zanedbání proplachování: Svou roli má proplachování rýže ve studené vodě. Odstraníte tím prachový škrob, nečistoty, ale i případné zbytky prostředků použitých k ošetření proti škůdcům.
  3. Lepivá rýže: Rýži během vaření nemíchejte a poklici nenadzvedávejte. Rýže potřebuje stabilní teplotu spolu s párou. Mícháním pak uvolníte škrob, což zapříčiní lepivou rýži.
  4. Špatně uvařená rýže: Nezacházejte se všemi druhy rýže stejně. Každý druh se používá k přípravě jiného pokrmu a vaří se jinak dlouhou dobu.
  5. Uvnitř tvrdá, na povrchu měkká a lepivá rýže: Je nutné rýži vařit na mírném plamenu a s pokličkou, nejlépe v širokém hrnci. Při příliš vysoké teplotě bude uvařena nerovnoměrně, tedy uvnitř tvrdá a na povrchu příliš měkká a lepivá.
  6. Nedovařená rýže: Po uvaření rýži načechrejte vidličkou a nechte ji přibližně 10 minut odpočinout. Jen tak bude chutnat skvěle.

Pro inspiraci vám přinášíme video-recept k přípravě kuřecích stehen pečených s rýží z jednoho pekáčku.

Na jaký způsob máte rádi rýži vy? Dejte nám vědět do komentářů, budeme se těšit.

Komentáře

Ano, rýže se musí důkladně propláchnout. Kdysi jsem četla, že líná čínská hospodyňka propláchne rýži jenom 11x. Nejlepší je rýži večer zalít vodou a nechat v ní do rána, potom důkladně několikrát propláchnou. Tím se nám podaří vypláchnout všechny nečistoty a chemii, kterou byla rýže napuštěna aby přestála dlouhou cestu ke spotřebiteli.:-*

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky