6 častých chyb při vaření rýže: Poradíme, čeho se vyvarovat
Rýže je velmi častou přílohou k pokrmům především kvůli tomu, že její příprava je rychlá a snadná. Pro začátečníky ale může být vaření rýže oříškem, se kterým si těžko poradí.,
Rýži používáme jako přílohu, ale také k přípravě rizota, smažené i sladké rýže, do polévky či salátu. Rozvařená či nedovařená rýže je nám však k ničemu. Provedeme vás nejčastějšími chybami, abyste se jich příště vyvarovali a na pokrmech s rýží či z ní si pochutnali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření rýže
Připravili jsme si pro vás výčet těch nejčastějších chyb spolu s tím, jak jim úspěšně předejít.
- Špatné množství vody: Poměr rýže a vody je nutno vždy dodržovat. Na jeden hrnek rýže jsou potřeba 2 hrnky vody.
- Zanedbání proplachování: Svou roli má proplachování rýže ve studené vodě. Odstraníte tím prachový škrob, nečistoty, ale i případné zbytky prostředků použitých k ošetření proti škůdcům.
- Lepivá rýže: Rýži během vaření nemíchejte a poklici nenadzvedávejte. Rýže potřebuje stabilní teplotu spolu s párou. Mícháním pak uvolníte škrob, což zapříčiní lepivou rýži.
- Špatně uvařená rýže: Nezacházejte se všemi druhy rýže stejně. Každý druh se používá k přípravě jiného pokrmu a vaří se jinak dlouhou dobu.
- Uvnitř tvrdá, na povrchu měkká a lepivá rýže: Je nutné rýži vařit na mírném plamenu a s pokličkou, nejlépe v širokém hrnci. Při příliš vysoké teplotě bude uvařena nerovnoměrně, tedy uvnitř tvrdá a na povrchu příliš měkká a lepivá.
- Nedovařená rýže: Po uvaření rýži načechrejte vidličkou a nechte ji přibližně 10 minut odpočinout. Jen tak bude chutnat skvěle.
Pro inspiraci vám přinášíme video-recept k přípravě kuřecích stehen pečených s rýží z jednoho pekáčku.
Na jaký způsob máte rádi rýži vy? Dejte nám vědět do komentářů, budeme se těšit.
Komentáře
30. 8. 2024 09:47