Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při vaření vývaru: Na vině nezdaru může být horká voda, pěna na hladině nebo rychlý var polévky
Zdroj: Pixabay - LisaRedfern

Masový vývar používáme k přípravě polévek, omáček nebo k podlití masa. Můžeme si ho připravit do zásoby a dochutit s ním jídlo místo použití masové kostky. Někdy se však vývar nepovede tak, jak má. Je možné chybu napravit?

Uvařili jste masový vývar a není takový, jak byste si ho přáli? Chcete si uvařit silnou polévku a nejste si jisti, jestli to dokážete? Poradíme vám, jak jednoduše připravit dobrý silný vývar a napravit případné chyby během vaření.

Nejčastější chyby při přípravě vývaru

Jde o základní pravidla při vaření, která si snadno zapamatujete:

  • Maso vkládáme do studené vody, aby se chuť postupně uvolnila do vývaru. Při vložení do horké vody se maso zatáhne a nepustí šťávu ven.
  • Kosti před vařením je třeba opéct, aby se neuvolnily bílkoviny, které zakalí polévku. Hned na začátku varu sbíráme z hladiny pěnu.
  • Vývar necháme probublávat, tzv. "táhnout" několik hodin, aby se všechny chutě dostaly do polévky. Rychlý var způsobí nevýraznou chuť pokrmu.
  • Nedoléváme studenou vodu do polévky, aby se maso nezatáhlo. Vývar s mdlou chutí nikoho nenadchne, proto používáme jen vařící vodu.
  • Slabou polévku zachráníme vyndáním masa (popř. zeleniny) a tekutinu redukujeme, dokud není její chuť výraznější. Obsah do vývaru vrátíme.

Nechte se inspirovat našimi radami i našimi recepty a žádné zbytečné chyby už neuděláte. Vyzkoušejte hovězí vývar, inspirovaný následujícím videem a uvidíte, jak je to snadné:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky