Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mouka patří mezi stálice v našich spížích nebo potravinových skříních. Druhů mouky existuje více, a tak nikdy nemáme po ruce jen jeden. Jak se ale vyznat v tom, do jakého pokrmu patří která mouka? Poradíme vám.

Debaty o tom, jakou mouku použít do kterého pokrmu, se vedly vždy a vždy se vést budou. Každý má totiž ten svůj zaručený postup, a to včetně použití určitého druhu mouky. Přesto jsou obecná pravidla, kterou mouku kdy a do čeho použít.

Chyby ve výběru správné mouky

S našimi tipy se už nikdy neztratíte v rozhodování, jaká mouka bude nejlepší volbou:

  1. Díky jemnosti hladká mouka velmi dobře kyne a výsledné koblihy jsou chutné a nadýchané jako obláček. Hladká mouka najde využití hlavně při zahušťování, v kynutých těstech, v trojobalu i jíšce. Je skvělá do bramboráků.
  2. Polohrubá mouka se používá především do moučníků na plech, do bábovek, ale také na přípravu lahodné drobenky.
  3. Hrubá mouka nemá tolik využití jako hladká a polohrubá, skvěle však slouží k vysypávání pečicích forem i bábovek, hodí se do kynutých knedlíků, do oblíbených halušek i na přípravu nejrůznějších zavářek do polévek.

Existují samozřejmě výjimky, kdy se mouky zaměňují či poměrově míchají, recepty jsou však tomuto přizpůsobené. Vždy dodržujte mouku uvedenou ve vámi vybraném receptu.

Co vyzkoušet třeba lahodný, andělsky nadýchaný perník podle videa?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky