Časté chyby při zavařování: Vyvarujte se jich a zavařujte správně a bez zbytečných ztrát
K zavařování se mnozí vrací, jiní s ním začínají po vzoru svých babiček. Jedním z mnoha důvodů je kvalita domácích surovin a následně celých zavařenin. Podívejte se, jak zavařovat bez zbytečných chyb.
Když se řekne zavařování, některým z nás naskočí v mysli vzpomínky na horká léta u babiček, které i přes nesnesitelné vedro zavařovaly ostošest. Jejich zavařeniny byly vždy chuťově dokonalé a nikdy se nekazily. Jak docílit stejného výsledku?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při zavařování a jak jim předejít
Vyvarujte se zdánlivě neškodných a nepodstatných chyb během zavařování:
- Byť jen trochu otlučené či nahnilé plody? Ty v žádném případě nepoužívejte k zavařování. Nahnilé kusy celé vyhoďte (plíseň je v celém kuse) a ty otlučené spotřebujte do salátů, buchet nebo jen tak samotné na mlsání.
- V kuchyni zaskládané špinavým nádobím se vám bude jen těžce něco připravovat. Proto ji celou ukliďte a používejte pouze zcela čisté nádobí i jiné potřebné pomůcky. Také vyměňte používané utěrky za čisté.
- Pouze vymyté sklenice nestačí, je nutné je sterilizovat, a to včetně víček, aby vám nezbyly jen oči pro pláč nad jejich zkvašeným obsahem.
- Sklenice plňte tak akorát, ideálně 0,5–1,5 cm pod víčko. Sklenice naplněná málo nebude utěsněna tak, jak by měla a její obsah se zkazí. Z té přeplněné se zase bude během zavařování obsah snažit „utéct“ ven, což je také špatně.
- Příliš nízká teplota během sterilování nezakonzervuje obsah sklenic a ten se začne velmi brzy kazit. Vysokou teplotou zase můžete zavařované plody rozvařit do nedobré konzistence. To samé platí i v ohledu na čas sterilování.
Ochutnávání je běžnou součástí přípravy pokrmů, stejně tak zavařenin. Nezapomeňte si vždy vzít čistou lžičku, abyste zachovali naprostou čistotu a vyhnuli se zkažení celé várky zavařenin. Cuketová sezóna začíná, připravte si s námi cuketovou pomazánku na topinky, bude se hodit nejen v zimě:
Komentáře