Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby lze usušit či zamrazit, ale například takové nakládané houby, ty jsou opravdovou pochoutkou, která skvěle doplní mnoho pokrmů. Sterilování hub je potřeba provést správně, abyste (mimo jiné) neohrozili své zdraví.

Houby zavařovaly už naše babičky. Ať už se rozhodnete je zavařit ve sladkokyselém nálevu, v tuku nebo ve vlastní šťávě, využití ve vaší kuchyni vždy najdou. Stačí dodržet léty ověřené postupy, čímž docílíte správně zavařených hub.

Časté chyby během zavařování hub

Zavařujte houby správně a pochutnávejte si na nich po celý rok:

  1. Ujistěte se, že vámi vybrané houby jsou vhodné k zavaření. Ne všechny se na tuto úpravu hodí. Nejčastěji se používají hřiby, václavky, ryzce či žampiony.
  2. Houby zpracujte co nejdříve po jejich sběru. Dlouhé skladování je nežádoucí, protože houby rychle podléhají zkáze a plesniví. Přeberte je a použijte jen menší až střední, zdravé a pevné kusy. Plesnivé nebo velmi poškozené vyhoďte.
  3. Nepředvařujete? Velká chyba. Nakrájené houby je nutno předvařit v osolené vodě po dobu 5–10 minut, aby došlo ke zničení nežádoucích mikroorganismů.
  4. Nesterilujte horké houby. Nechte je po předvaření vychladnout a okapat, až poté je vkládejte do sklenic a dále postupujte podle vámi vybraného receptu. 
  5. Před samotným zavařováním pak nezapomeňte na řádně sterilizované sklenice, a to včetně víček, aby vaše snaha nepřišla vniveč.
  6. Čas delikátní pochoutky přináší. Nespěchejte s ochutnávkami a nechte naložené houby odležet alespoň 3–4 týdny.

Zavařené houby využijete do polévek, omáček či salátů, ale také pod maso a k zapečeným pokrmům, nebo je můžete mlsat jen tak samostatně. Houby sterilované ve vlastní šťávě pak použijete všude tam, kde byste jinak použili houby čerstvé.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář