Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky se zavařují od nepaměti a recepty na tuto sterilovanou dobrotu se v rodinách dědí po generace. Někdy se však stává, že okurky začnou kvasit nebo plesnivět, aniž bychom si byli vědomi jakékoliv chyby během přípravy.

Zdánlivě nepodstatné chyby mohou být příčinou toho, že z naší snahy zavařit a uskladnit úrodu okurek nezbude skoro nic. Vyvarujte se chybám, které mohou být nenápadné, ale jejichž důsledky jsou opravdu devastující pro zavařený obsah sklenic.

Časté chyby během zavařování okurek

Během příprav i samotného zavařování lze udělat více větších či menších chyb:

  1. Veškeré pomůcky a používané kuchyňské náčiní musí být zcela čisté, v opačném případě riskujete zkvašení zavařených okurek nebo jejich zplesnivění.
  2. Sklenice musí být nejlépe vyvařené, aby se jejich obsah nezačal kazit.
  3. Příliš dlouhé skladování okurkám nesvědčí, zpracujte je co nejdříve po jejich sklizení nebo koupi, aby nezačaly ztrácet chuť a nehořkly.
  4. Ne každý kousek se hodí k zavařování. Vybírejte jen menší a především pevné okurky, které předem pečlivě očistěte a omyjte. Ty přerostlé zpracujte jinak.
  5. Nesprávný poměr surovin v nálevu zhatí vaši veškerou snahu. Spoléhejte se na ověřený recept, nejlépe na ten od babičky.
  6. Málo či naopak moc naplněná sklenice je také chybou. Plňte je přibližně 1,5 cm pod víčko, aby obsah nepřetékal nebo naopak ve sklenici nezůstalo moc vzduchu.
  7. Okurky nesmí ve sklenicích volně plavat. Skládejte je do sklenic co nejvíce natěsno a také nezapomeňte na to, že musí být kompletně ponořeny v nálevu.
  8. Stará víčka lze použít, pokud si dáte pozor na dvě věci - na stav víček i těsnících gumiček (deformace, poškození), ale také na jejich správnou sterilizaci.
  9. Neotáčíte zavařené sklenice dnem vzhůru? Pak se mějte na pozoru, protože právě otočením podpoříte vznik podtlaku, díky kterému víčka lépe chytnou.

Pokud jste se v některém z výše uvedených bodů našli, nezoufejte. Nyní už přesně víte, jak se daným chybám vyhnout, a tak se můžete pustit do zavařování milotických okurek bez vařeného nálevu, které se vám zcela  jistě povedou.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky