6 častých chyb při zpracování a pečení křehkého těsta: Jak jim předejít, aby se moučník povedl
Pečivo z křehkého těsta je velmi oblíbené. Kromě různých mřížkových koláčů, tartaletek a pájů je z křehkého těsta i mnohé cukroví např. linecké. Jeho příprava má své důležité zákonitosti, které je třeba dodržet. Jaké jsou nejčastější chyby vám prozradí náš článek.
Důležitý je výběr kvalitních surovin i správný postup, aby pečení proběhlo bez problémů. Pro linecké a jiné křehké těsto platí tři důležité zásady, které se vyplatí dodržet: studený tuk, těsto se jen spojí (příliš nehněte) a prospívá mu odležení v chladničce. Pokusíme se odpovědět na nejčastější otázky, které by vás mohly zajímat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Proč se linecké těsto trhá
Do lineckého těsta je potřeba nešetřit kvalitními surovinami a přesně vážit, i správný postup přípravy těsta je důležitý. Zkuste si přečíst náš článek, v němž se dočtete podrobněji o přípravě křehkého těsta, jímž je i těsto linecké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
2
Proč se křehké těsto drolí a rozpadá
V těstě chybí tekutina, je suché. Zkuste po částech přidat studenou tekutinu nebo 1 žloutek. Tekutinou může být i mléko nebo smetana.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
3
Proč je těsto mazlavé a lepí
Zřejmě jste do těsta přidali větší než nezbytné množství tekutiny. Tekutinu přidáváme vždy studenou a po částech, protože každá mouka jinak saje. Zkuste dát těsto ztuhnout, pak ho poprašte moukou a po částech rozvalujte na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroteny. Snažte se do něj nezapracovat mnoho mouky, pečivo by posléze bylo tvrdé. Na vině lepivého těsta by mohlo být i dlouhé hnětení, viz bod níže.
4
Jaký je správný postup na křehké těsto
Těsto můžeme zpracovat na válu ručně nebo pomocí hnětacích háků přístroje.
- Ručně do mouky nasekáme nebo nastrouháme studený tuk, přidáme část tekutiny a příborovým nožem nebo studenýma rukama co nejrychleji zpracujeme těsto. Tekutinu přidáváme postupně. Dlouhé hnětení těstu škodí.
- V přístroji z mouky a nasekaného tuku připravíme drobenku, postupně přidáváme tekutinu. Pak ručně těsto rychle prohněteme, vytvoříme kouli, zabalíme a necháme do druhého dne odpočinout v chladničce.
5
Proč se mi tvary při pečení smrsknou a zdeformují
Zřejmě bude na vině nekvalitní tuk s vyšším obsahem vody, která se v troubě odpaří. Zde se nevyplácí šetřit. Křehké těsto se připravuje se studeným tukem. Může jím být máslo (přepuštěné máslo), kvalitní margarín, sádlo nebo mleté škvarky
6
Proč se mi dno koláče vyboulilo
Koláče z křehkého těsta předpékáme. Na těsto ve formě položíme pečicí papír, nasypeme na něj vrstvu suchých luštěnin a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15-20 minut. Pak papír s luštěninami vyjmeme (luštěniny můžeme uložit na příští pečení, k jídlu se už nehodí). Teprve potom koláč naplníme a dopečeme. Díky tomu si těsto podrží tvar, dno bude propečené a nerozmočí se.
Doufáme, že jsme vám pomohli a příště budou vaše koláče nebo cukroví z křehkého těsta dokonalé. Můžete nám napsat, jaké jiné potíže s pečením se u vás vyskytly. Na závěr nabízíme video-recept na výborný linecký koláč s tvarohem a pikantní marmeládou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře