Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto je dokonale variabilní a pokud vás "přepadla" nečekaná návštěva nebo chuť na něco dobrého, poslouží k přípravě rychlého občerstvení v podobě šneků. Důležité však je vyhnout se častým chybám.

Šneky z listového těsta jsou úžasnou chuťovkou, kterou připravíte doslova během pár minut. Výborné jsou jak ve sladké variantě, tak i v té slané. Pokud se vyhnete nejčastějším chybám při jejich přípravě, budete si všichni brzy pochutnávat.

Chyby v přípravě šneků z listového těsta

Zdánlivě malé chybky mohou zhatit celou vaši snahu o tuto pochoutku. Předejděte jim a užívejte si nejrůznějších kombinací chutí zabalených v listovém těstě.

  1. Chybu lze udělat už v přípravě listového těsta. Nenechte se však odradit - pokud máte obavy z jeho přípravy, můžete zcela bez výčitek použít těsto kupované.
  2. Trápí vás lámavé listové těsto? Vytáhněte ho z lednice alespoň 30 minut před použitím. Díky tomu zteplá a bude krásně poddajné.
  3. Řídká náplň během pečení vyteče, proto ji před použitím dostatečně zahustěte. Také to s náplní nepřehánějte, aby se šneky mohly pořádně propéct a narůst.
  4. Při rolování celého plátu těsto mírně utahujte, aby se vám následně dobře krájelo a výsledné šneky se zbytečně nerozpadaly.
  5. Ke krájení listového těsta používejte ostrý nůž. Tupým nožem nebo rádýlkem těsto zbytečně mačkáte a upečený výsledek nemusí lístkovat tak, jak má.
  6. Nekrájejte příliš silné plátky - šneky slouží jako "zobání", proto je lepší připravit více menších kousků. Plátky stačí krájet 1–1,5 cm silné.
  7. Šneky pečením nabydou, proto nezapomeňte na dostatečný rozestup, aby vám nevznikla spečená plocha. Připravené šneky vkládejte do předem vyhřáté trouby.
  8. S právě upečenými šneky nemanipulujte, rozpadly by se vám v rukou. Nechte je vychladnout - těsto se zpevní a bez problému je můžete přemisťovat.
  9. Přepečené listové těsto je drolivé, proto hlídejte nejen čas pečení, ale především vzhled šneků. Jakmile je těsto zlatavé, je upečeno.

Nezapomeňte šneky před pečením potřít rozšlehaným vejcem. Také je můžete posypat nejrůznějšími semínky či kořením ve slané verzi, v té sladké zase cukrovým posypem. Upečete si pizza šneky z listového těsta podle názorného videoreceptu?

Komentáře

Další tipy a triky