Koblihy jsou nadýchané polštářky plněné marmeládou: Co o nich chcete ještě vědět?
Koblihy jsou druhem sladkého nadýchaného pečiva z různých těst (nejčastěji z kynutého), které se smaží nebo peče. Koblihy mají kulatý tvar, jsou plněny pikantní marmeládou a nakonec obaleny v moučkovém cukru.
Koblihy nejsou jen masopustním pečivem - připravujeme je po celý rok, protože jsou oblíbené jak mezi dětmi, tak mezi dospělými. Smaženým, peříčkově nadýchaným koulím s jahodovou nebo meruňkovou marmeládou nemůže nikdo odolat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Kdy se pečou masopustní koblihy
Koblihy pečeme na masopustní neděli - to je poslední neděle před Popeleční středou. Po Tučném čtvrtku jde o další den, kdy se dodržovaly tradice a jedly se sladké smažené dobroty. Koblihy sloužily po zbývající dny masopustu jako výslužka pro maškary a konec hodování před dlouhým půstem.
2
Jak udělat kvásek na koblihy
Kvásek připravíme dvěma způsoby. Rozmícháme droždí s cukrem ve vlažném mléce nebo si připravíme stále oblíbenější omládek: V misce rozmícháme lžíci mouky, lžičku cukru, potřebné množství droždí a vlažné mléko do husté kaše. Oba kvásky vždy poprášíme moukou a necháme vzejít.
3
Z jaké mouky se dělají koblihy
Tradičně se koblihy připravují z hladké mouky - jsou pak peříčkově nadýchané, jemné a dlouho vydrží. Velkou chybu neuděláme ani smícháním hladké a polohrubé mouky nebo použitím různých jemně mletých náhražek. Z čistě polohrubé mouky vzniknou pórovité koblihy, které rychleji ztvrdnou.
4
Jak udělat těsto na koblihy
Nejznámějším druhem koblih jsou ty z kynutého těsta, plněné marmeládou a smažené na oleji. Známe však i jiné koblihy - například nekynuté, koblihy z tvarohového těsta nebo pečené v troubě. Výborné koblihy připravíme i ze špaldové či bezlepkové mouky, bez tuku nebo s náhražkou cukru.
5
Jak dlouho kyne těsto na koblihy
Správně vypracované těsto je hladké, jemné a tvoří se na něm puchýřky. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho kynout - musí zdvojnásobit svůj objem. Délka kynutí těsta závisí na okolní teplotě - může to trvat 30 minut i dvě hodiny. Po vykrájení koblih musí těsto dalších 30 minut odpočívat.
6
Jak tvarovat klasické koblihy
Koblihy tvarujeme několika způsoby - kulatým tvořítkem vykrájíme kolečka, která naplníme marmeládou. Pak je zabalíme do ranečku nebo přikryjeme druhým kolečkem a stiskneme okraje. Také můžeme smažit jen samotná kolečka a koblihy plnit až po usmažení.
7
Kolik oleje na smažení koblih
Musíme počítat s vyšší spotřebou oleje - koblihy totiž musí v tuku plavat, aby se vytvořil žádaný bílý proužek po jejich obvodu. Menší množství oleje spotřebujeme v případě, že použijeme menší kastrol a smažíme po 2–4 kusech koblih. Nevýhodou je delší čas, který u sporáku strávíme.
8
Jak dlouho smažit koblihy
Ani smažení koblih nesmíme uspěchat, aby jejich vnitřek nezůstal syrový. Smažíme na nižší až střední teplotu a první kousek ochutnáme na zkoušku. Obecně platí, že se koblihy smaží 2,5–3 minuty po každé straně. Při příliš pomalém smažení nasáknou více nežádoucího tuku.
9
Jak dostat marmeládu do koblih
Ještě před smažením můžeme marmeládu naklást na kolečka těsta a zabalit. Někdo klade hromádky marmelády na plát těsta, přikryje druhým plátem a vykrájí vystouplá kolečka. Protože u toho riskujeme vytékání marmelády z koblih do oleje, je vhodnější plnit koblihy až po smažení speciální koblihovou plničkou.
10
Co s koblihami po usmažení
Osmažené koblihy klademe na tác vedle sebe (horké jsou příliš měkké a zbortily by se vahou další vrstvy koblih). Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru s vanilkou nebo je poprášíme cukrem přes sítko. Někteří lidé dávají přednost polití koblih čokoládovou nebo fondánovou polevou jako donuty.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře