Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblihy jsou druhem sladkého nadýchaného pečiva z různých těst (nejčastěji z kynutého), které se smaží nebo peče. Koblihy mají kulatý tvar, jsou plněny pikantní marmeládou a nakonec obaleny v moučkovém cukru.

Koblihy nejsou jen masopustním pečivem - připravujeme je po celý rok, protože jsou oblíbené jak mezi dětmi, tak mezi dospělými. Smaženým, peříčkově nadýchaným koulím s jahodovou nebo meruňkovou marmeládou nemůže nikdo odolat.

1

Kdy se pečou masopustní koblihy

Koblihy pečeme na masopustní neděli - to je poslední neděle před Popeleční středou. Po Tučném čtvrtku jde o další den, kdy se dodržovaly tradice a jedly se sladké smažené dobroty. Koblihy sloužily po zbývající dny masopustu jako výslužka pro maškary a konec hodování před dlouhým půstem.

2

Jak udělat kvásek na koblihy

Kvásek připravíme dvěma způsoby. Rozmícháme droždí s cukrem ve vlažném mléce nebo si připravíme stále oblíbenější omládek: V misce rozmícháme lžíci mouky, lžičku cukru, potřebné množství droždí a vlažné mléko do husté kaše. Oba kvásky vždy poprášíme moukou a necháme vzejít.

3

Z jaké mouky se dělají koblihy

Tradičně se koblihy připravují z hladké mouky - jsou pak peříčkově nadýchané, jemné a dlouho vydrží. Velkou chybu neuděláme ani smícháním hladké a polohrubé mouky nebo použitím různých jemně mletých náhražek. Z čistě polohrubé mouky vzniknou pórovité koblihy, které rychleji ztvrdnou.

4

Jak udělat těsto na koblihy

Nejznámějším druhem koblih jsou ty z kynutého těsta, plněné marmeládou a smažené na oleji. Známe však i jiné koblihy - například nekynuté, koblihy z tvarohového těsta nebo pečené v troubě. Výborné koblihy připravíme i ze špaldové či bezlepkové mouky, bez tuku nebo s náhražkou cukru.

5

Jak dlouho kyne těsto na koblihy

Správně vypracované těsto je hladké, jemné a tvoří se na něm puchýřky. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho kynout - musí zdvojnásobit svůj objem. Délka kynutí těsta závisí na okolní teplotě - může to trvat 30 minut i dvě hodiny. Po vykrájení koblih musí těsto dalších 30 minut odpočívat.

6

Jak tvarovat klasické koblihy

Koblihy tvarujeme několika způsoby - kulatým tvořítkem vykrájíme kolečka, která naplníme marmeládou. Pak je zabalíme do ranečku nebo přikryjeme druhým kolečkem a stiskneme okraje. Také můžeme smažit jen samotná kolečka a koblihy plnit až po usmažení

7

Kolik oleje na smažení koblih

Musíme počítat s vyšší spotřebou oleje - koblihy totiž musí v tuku plavat, aby se vytvořil žádaný bílý proužek po jejich obvodu. Menší množství oleje spotřebujeme v případě, že použijeme menší kastrol a smažíme po 2–4 kusech koblih. Nevýhodou je delší čas, který u sporáku strávíme.

8

Jak dlouho smažit koblihy

Ani smažení koblih nesmíme uspěchat, aby jejich vnitřek nezůstal syrový. Smažíme na nižší až střední teplotu a první kousek ochutnáme na zkoušku. Obecně platí, že se koblihy smaží 2,5–3 minuty po každé straně. Při příliš pomalém smažení nasáknou více nežádoucího tuku.

9

Jak dostat marmeládu do koblih

Ještě před smažením můžeme marmeládu naklást na kolečka těsta a zabalit. Někdo klade hromádky marmelády na plát těsta, přikryje druhým plátem a vykrájí vystouplá kolečka. Protože u toho riskujeme vytékání marmelády z koblih do oleje, je vhodnější plnit koblihy až po smažení speciální koblihovou plničkou.

10

Co s koblihami po usmažení

Osmažené koblihy klademe na tác vedle sebe (horké jsou příliš měkké a zbortily by se vahou další vrstvy koblih). Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru s vanilkou nebo je poprášíme cukrem přes sítko. Někteří lidé dávají přednost polití koblih čokoládovou nebo fondánovou polevou jako donuty. 

Víte, jak na přípravu jednoduchých koblih? Domácí pekárna nám pomůže s vypracováním i kynutím těsta - pak stačí jen vyválet plát, vykrájet kolečka a po jejich  odpočinku a dokynutí osmažit koblížky. Podívejte se na naše video:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky