Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celer bulvový je oblíbenou kořenovou zeleninou a kromě podzemní části v kuchyni zužitkujeme i listy, které se mohou sušit, mrazit nebo přidávat do polévkových směsí. Bulvy konzumujeme tepelně uvařené i syrové. A syrový celer je báječný do pomazánek.

Celer bulvový mnozí zahrádkáři sami pěstují - rostliny jsou náročné na vláhu a živiny, ale v dobrých podmínkách podzemní části pěkně narostou. Sklidit se musí včas před příchodem prvních podzimních mrazíků. Část úrody lze snadno zmrazit, případně dát do vlhkého písku a uložit ve sklepě. V suchém prostředí bulvy brzy vysychají.

Jak udělat celerovou pomazánku

Očištěný a okrájený celer se zasyrova výborně hodí do pomazánek. Jednu z nich vás naučíme:

  1. Budete na ni potřebovat 250 g celeru, 250 g eidamu, 100 g kvalitního měkkého salámu, 2 cibule, 2 mrkve, 2 sterilované okurky, 100 g tatarské omáčky, 100 g majonézy, 1 lžíci plnotučné hořčice.
  2. Celer, eidam, salám, mrkev a sterilované okurky nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli najemno pokrájejte.
  3. Ke směsi přimíchejte majonézu a tatarku, podle chuti přidejte hořčici.
  4. Pomazánka je osvěžující a velmi chutná, výborně se hodí na chlebíčky nebo na jiné pečivo. Můžete ji také podávat v malých miskách, aby si každý strávník mohl sám mazat. 
  5. Chlebíčky s pomazánkou dozdobte zeleninou - budou pak lákavé také pro oči.
  6. Tip: Salám můžete v pomazánce nahradit vařenými vajíčky, pomazánka bude zase trochu jiná.
Podívejte se na celé znění receptu na celerovou pomazánku.
Celer najde uplatnění i v dalších jídlech. Bulvy jsou po uvaření a nakrájení výborné do bramborového salátu. K salátu můžete usmažit třeba bedlové nebo květákové řízky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky