Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel je základní bílá omáčka, která bývá výchozí omáčkou pro další chuťové variace. Poradíme, jaké je nejoblíbenější koření k jejímu dochucení a na co si dát pozor při použití muškátového oříšku a květu.
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným mlékem a dobře rozmícháme a provaříme. Podrobněji jeho výrobu popisuje náš další článek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit bešamel
Ochutit bešamel není složité. Z koření je nejběžnější sůl, čerstvě mletý bílý pepř, muškátový květ, strouhaný muškátový oříšek. Omáčku ochutí i strouhaný sýr, který necháme v omáčce rozpustit, cibule podušená v základu, třený česnek, houbový výtažek. To vše zvolíme podle konkrétního receptu.
Pozor! Muškátového oříšku i květu se přidává jenom špetka, protože ve větším množství je jedovatý, halucinogenní. Někdo může být na muškát i alergický.
Bešamel budeme potřebovat např. do pokrmu jako jsou zapečené lasagne.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Dejte si to ve vrstvách: Ty nejlepší lasagne by jich měly mít pět. A jakou zvolíte náplň?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře