Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celozrnná mouka je výživnější než klasická bílá. Nejvíce zdraví prospěšných látek se skrývá právě ve vnějším obalu zrna, které v bílé mouce nenajdete. Pokud se tedy chcete stravovat trochu zdravěji, měli byste alespoň občas při pečení koláčů použít mouku celozrnnou.

Celozrnnou mouku můžete v obchodech sehnat nejčastěji klasickou pšeničnoužitnou nebo špaldovou. Celozrnná mouka je sice dražší než mouka bílá, pokud ale koláče nepečete každý den, na rodinném rozpočtu se její koupě jistě neprojeví.

Na co si dát pozor při pečení celozrnných koláčů

Celozrnná mouka se od té klasické bílé neliší pouze způsobem zpracování obilného zrna. Mouka je tmavší, výživnější a při pečení se s ní pracuje trochu jinak.

  • Pokud jste z celozrnné mouky ještě nikdy nepekli, bude lepší, když ji do svých koláčů budete přidávat postupně. Nejprve zkuste nahradit pouze část mouky, a uvidíte, jak se vám koláč povede.
  • Na první pohled je mouka tmavší a mohou v ní být viditelné větší kousky obalu zrn, které se pořádně neumlely. Nezaměňte je tedy s nechtěnými škůdci.
  • Celozrnná mouka má větší savost. Při přípravě koláčů tedy budete muset použít více tekutiny, než jste zvyklí.
  • Stejně jako je celozrnná mouka tmavší, bude mít i upečený koláč tmavší barvu. Tak se toho nelekněte.
  • Nestrachujte se ani, pokud vám budou koláče připadat méně nadýchané než z bílé mouky, je to tak v pořádku. Chutnat vám budou i tak.
  • Koláče budou také hutnější. Jestliže vám obvykle nedělá problém spořádat půlku plechu na posezení, nedivte se, že vám teď bude stačit pouze pár kousků.
  • Pozor si také musíte dát na následné skladování mouky. Na rozdíl od mouky bílé má kratší trvanlivost. Skladujte ji v suchu v uzavíratelné nádobě a spotřebujte co nejdříve.

Na co si dát pozor při používání celozrnné mouky už víte. Tak si doma upečte k odpolední kávě celozrnný koláč s tvarohem, ovocem a drobenkou z ovesných vloček.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky