Celozrnné perníčky: Mlsat o vánočních svátcích můžete o trošku zdravěji
Perníčky jsou nenahraditelnou klasikou Vánoc, ale také Velikonoc nebo jakékoliv jiné příležitosti. Kombinace voňavého koření a medu v nás bude navždy vyvolávat vzpomínky na dětství a sváteční dny strávené u babiček.
Děsí vás představa obrovského množství bílé mouky ve vánočním cukroví? Nebojte, vaše obavy jsou zcela zbytečné. Spousta cukroví lze připravit z mouky špaldové, perníčky pak také z celozrnné špaldové, ale na chuti jim to nijak neubere.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit a upéct celozrnné perníčky
Na perníčkové těsto potřebujete: 400 g hladké celozrnné špaldové mouky, 75 g másla, 2 vejce, 1 vejce na potření, 140 g moučkového cukru, 2 lžíce tekutého medu, 1 lžičky jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 1/2 lžičky skořice a 2 lžičky kakaa.
- Do mísy prosejte mouku i cukr, přidejte zbytek sypkých surovin a promíchejte. Následně přidejte tekuté ingredience a vypracujte těsto. Pozor, med je potřeba mít tekutý, ale ne horký - zapařil by mouku a tím znehodnotil těsto.
- Hotové těsto zabalte nejlépe do potravinářské fólie (aby se k němu nedostal vzduch a neosychalo) a nechte ho alespoň do druhého dne odležet v lednici.
- Na jemně pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto do výšky asi 5 mm a následně vykrajujte vámi požadované tvary.
- Jednotlivé tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečném rozestupu (pečením nabydou).
- Plechy s připravenými perníčky vkládejte do předem rozehřáté trouby na 180 °C a pečte zhruba 15 minut v závislosti na tloušťce těsta a velikosti tvarů. Od trouby raději neodcházejte a hlídejte průběh pečení.
- Ihned po vytažení perníčků z trouby je potřete rozšlehaným vejcem. Díky tomu budou nejen krásně lesklé, ale také se na nich lépe udrží (bílková) poleva.
Celozrnnou mouku lze využít i v mnoha dalších receptech - nechte se inspirovat a připravte si třeba celozrnný koláč s tvarohem, ovocem a drobenkou z ovesných vloček, můžete si ho připravit kdykoliv, avšak na oslavách s ním opravdu zazáříte.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře