Černá káva má mnoho užitečných vlastností, které se hodí v kuchyni i na zahradě
Káva se pěstovala pouze na Arabském poloostrově a to až do konce 18. století. Dříve byla káva považována za afrodiziakum, ale v 19. století vědec Runge oznámil, že káva obsahuje kofein, který příznivě působí na lidské zdraví.
Káva je plodem rostliny, zvané kávovník, což je vlastně ovoce. Ze semen kávy se pražením a mletím získává nápoj, bez něhož si většina dospělé populace nedokáže představit život. Pití kávy mnozí považují za velmi důležité ke svému každodennímu fungování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč je káva tak oblíbená
Její výrazná hořká chuť a vůně dokáže povzbudit naše smysly:
- Káva je používaná jako povzbující nápoj - černá káva, překapávaná, instantní.
- Přidává se do různých pochutin, likérů, sušenek, pralinek a zmrzlin.
- Je důležitou součástí pěn a krémů v cukrařině, ochutí dortové korpusy.
- V domácnosti se kávovou sedlinou (lógr) čistí nečistota stejně jako pískem.
- Kávou můžeme hnojit rostliny nebo odstraňovat pach z lednice.
- Její vůni využívá také kosmetický průmysl při výrobě šampónů.
Káva je nejlepší černá, ale mnoho lidí ji sladí cukrem a umělými i přírodními sladidly, zalévají ji mlékem, smetanou, ochucují skořicí, čokoládou, kakaem, likéry nebo kořalkou.
V horkých letních dnech nám přijde vhod ledová káva, která nás osvěží a přitom dodá energii. Podívejte se na video, které vám ukáže její přípravu:
Komentáře