Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černá káva má mnoho pozitivních vlastností, které oceníme v kuchyni i na zahradě
Zdroj: Freepik, jannoon028

Káva se pěstovala pouze na Arabském poloostrově a to až do konce 18. století. Z počátku byla káva považována za afrodiziakum, ale v 19. století vědec Runge upozornil, že káva obsahuje kofein, který příznivě působí na lidské zdraví.

Káva je plodem rostliny, zvané kávovník, což je vlastně ovoce. Ze semen kávy se pražením a mletím získává nápoj, bez něhož si většina dospělé populace nedokáže představit život. Pití kávy mnozí považují za velmi důležité ke svému každodennímu fungování.

Proč je káva tak oblíbená

Její výrazná hořká chuť a vůně dokáže povzbudit naše smysly:

  • Káva je používaná jako povzbující nápoj - černá káva, překapávaná, instantní.
  • Přidává se do různých pochutin,  likérů, sušenek, pralinek a zmrzlin.
  • Je důležitou součástí pěn a  krémů v cukrařině, ochutí dortové korpusy.
  • V domácnosti se kávovou sedlinou (lógr) čistí nečistota stejně jako pískem.
  • Kávou můžeme hnojit rostliny nebo odstraňovat pach z lednice.
  • Její vůni využívá například kosmetický průmysl při výrobě šampónů.
Káva je nejlepší černá, ale mnoho lidí ji sladí cukrem a umělými i přírodními sladidly, zalévají ji mlékem, smetanou, ochucují skořicí, čokoládou, kakaem, likéry nebo kořalkou. 
V horkých letních dnech nám přijde vhod ledová káva, která nás osvěží a přitom dodá energii. Podívejte se na video, které vám ukáže její přípravu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky