Jak používat černuchu? Semena jsou vhodná do těst, na zdobení pečiva i k dochucování jídel indické kuchyně
Černucha je půvabná jednoletá rostlinka z čeledi pryskyřníkovitých. Jako koření se používá především léčivá černucha setá. Její černě zbarvené semínko má výraznou chuť a pečivo krásně ozdobí. Říká se mu černý kmín.
Černuchu nejspíš známe jako krásnou letničku, kterou si velmi jednoduše vypěstujeme na zahradě a dobře se jí daří na slunném místě. Jedná se o černuchu damašskou, která je také na úvodní fotografii. Rostlina se hodí k sušení do dekorativních kytic. Velmi snadno se rozmnožuje a pokud necháme z květů uzrát semínka, sama se rozsemení a další rok znovu vyroste.
Využití černuchy v kuchyni
Černuchu setou (černý kmín) si můžeme koupit stejně jako jiné koření, případně v prodejnách zdravé výživy nebo přes některý e-shop s kořením. Pokud černuchu nejste zvyklí používat, pro začátek ji vyzkoušejte přidat pouze v malém množství, na ochutnání. Jedná se o typické koření indické kuchyně, které je ceněné pro řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Semínka se používají především:
- při pečení do těst a k posypání pečiva před vložením do trouby (podobně jako mák),
- do zeleninových a masových jídel,
- do polévek a omáček,
- při vaření luštěnin a rýže,
- při nakládání okurek nebo při kysání zelí.
I černuchu damašskou, jejíž semínka si snadno vypěstujeme na zahradě, můžeme použít ve sladké kuchyni, např. do pudinků a kompotů nebo při pečení sladkých sušenek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kadeřávek vydrží na zahradě až do jara. Správnou chuť získá až po přemrznutí a dobře připravený je chutný i zasyrova
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Komentáře