Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černucha je půvabná jednoletá rostlinka z čeledi pryskyřníkovitých. Jako koření se používá především léčivá černucha setá. Její černě zbarvené semínko má výraznou chuť a pečivo krásně ozdobí. Říká se mu černý kmín.

Černuchu nejspíš známe jako krásnou letničku, kterou si velmi jednoduše vypěstujeme na zahradě a dobře se jí daří na slunném místě. Jedná se o černuchu damašskou, která je také na úvodní fotografii. Rostlina se hodí k sušení do dekorativních kytic. Velmi snadno se rozmnožuje a pokud necháme z květů uzrát semínka, sama se rozsemení a další rok znovu vyroste. 

Využití černuchy v kuchyni

Černuchu setou (černý kmín) si můžeme koupit stejně jako jiné koření, případně v prodejnách zdravé výživy nebo přes některý e-shop s kořením. Pokud černuchu nejste zvyklí používat, pro začátek ji vyzkoušejte přidat pouze v malém množství, na ochutnání. Jedná se o typické koření indické kuchyně, které je ceněné pro řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Semínka se používají především:
  • při pečení do těst a k posypání pečiva před vložením do trouby (podobně jako mák),
  • do zeleninových a masových jídel,
  • do polévek a omáček,
  • při vaření luštěnin a rýže,
  • při nakládání okurek nebo při kysání zelí.

I černuchu damašskou, jejíž semínka si snadno vypěstujeme na zahradě, můžeme použít ve sladké kuchyni, např. do pudinků a kompotů nebo při pečení sladkých sušenek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky