Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Zdroj: Pixabay

Některé rostliny na naší zahradě nesmí chybět. Jídla, do kterých přidáváme jejich voňavé čerstvé natě, patří k nejoblíbenějším. V našem přehledu jsou nenáročné rostliny, které patří k nejčastěji pěstovaným - stačí jim jednoduchá péče a přinesou bohatou úrodu

Oblíbené zahradní rostliny

Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového másla. Některé druhy se snadno pěstují, jiné vyžadují větší péči. Zaměříme se především na ty nenáročné a v kuchyni nejoblíbenější. Jejich aroma pozvedne naše pokrmy na vyšší úroveň.

  1. Losos v petrželi
  2. Koprová omáčka
  3. Hrníčkové knedlíky s pažitkou
  4. Houbová polévka s celerovou natí a chlebovými krutonky
  5. Spaghetti pomodoro s česnekem, čerstvou bazalkou a parmazánem
  6. Květákovo-pórkové placičky se sýrem
  7. Žebírka pečená s marinádou a libečkem

1. místo

Nať petržele je skvělá do polévek, ke zdobení hotových jídel a studeného pohoštění. Výborně chutná k rybím pokrmůmNať sklízíme především z naťové odrůdy, kterou pěstujeme jako dvouletku. V druhém roce začne brzy po jarní sklizni vybíhat do květu a pak ji už déle nepěstujeme. 

2. místo

Kopr si spojujeme především s koprovou omáčkou (koprovkou) nebo polévkou (kulajdou). Hodí se do salátů a dresinků, při zavařování okurek a nakládání zelí. Přebytek zmrazíme. Daří se mu na slunném a dostatečně zavlažovaném místě, ale i ve sklenících a fóliovnících. Potřebuje dostatek prostoru. 

3. místo

Pažitku máme rádi k posypání namazaného pečiva, do pomazánek a polévek. Oblíbená je jemně nakrájená na míchaných vejcích. Pěstujeme ji jako trvalku, poskytneme jí vláhu a dostatek živin. V zimě pažitku využijeme k rychlení za oknem. Do záhonu vysazujeme i rostliny, které jsme si koupili v předjaří.

Celerová nať se výborně hodí do polévek. Je tužší, proto ji pečlivě nakrájíme najemno. Pěstujeme buď naťové nebo bulvové odrůdy celeru. Při častém sklízení natě z bulvových odrůd spodek málo naroste. Rostliny jsou choulostivé na jarní mrazíky. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy.

Bazalku si spojujeme především s italskou kuchyní. Hodí se k rajčatovým jídlům, k těstovinám a na pizzu. Nejlepší je čerstvá. Pěstujeme ji na slunném stanovišti a poskytneme jí dostatek vláhy. V chladnějších oblastech se jí daří lépe v krytých prostorách (skleníky, fóliovníky). Sklízíme ji opakovaně.

6. místo

Pórek používáme podobně jako cibuli. Výborný je čerstvý i tepelně upravený. Jídlům dává dobrou chuť. Pěstovat můžeme letní, podzimní a zimní odrůdy pórku. Zimní vydrží až do jara na zahradě, později vybíhají do květu. Během růstu pórek přihrnujeme, aby se prodloužila nejchutnější světlá část.

7. místo

Libeček používáme jako koření do polévek a omáček, hodí se pod maso a do bramborové kaše. Nenáročnou rostlinu mohutného vzrůstu pěstujeme jako trvalku. Poskytneme jí dostatek živin a občasné zavlažení. Vznikající květenství průběžně odstraňujeme

Pěstovat rostliny pro zelené natě se vyplatí. Jsou nejen chutné, ale i zdravé. Kromě uvedených rostlin, které pěstujeme pro natě, jsou oblíbené např. natě česneku i cibule. Jen musíme počítat s tím, že pokud budeme jejich natě sklízet příliš často, spodní části příliš nenarostou.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli