Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kozí mléko je zdravější než to kravské. Je naším organismem lépe přijímáno, což je zřejmě dáno tím, že je podobnější našemu mateřskému mléku. Naše tělo ho dokáže lépe zpracovat i využít. Perfektně se hodí také na výrobu sýrů.

Kozí mléko dokonce mohou pít i někteří jedinci s alergií na bílkovinu kravského mléka, stejně tak lidé trpící intolerancí laktózy. Z kozího mléka se často vyrábí čerstvý sýr, který je vyhledávanou pochoutkou. Pojďme si říct, jak ho můžeme vyrobit.

Jak vyrobit čerstvý kozí sýr

Mléko můžeme, ale nemusíme pasterovat. Pokud známe původ mléka i zvířete a víme, že je zdravé, není pasterace nutná. V opačném případě doporučujeme provést šetrnou pasteraci, tedy zahřátí mléka na 63 °C po dobu 30 minut. Zničíme tak choroboplodné zárodky i další nežádoucí mikroorganismy.

  • Mléko zahřejeme na 35–37 °C. Pokud chceme sýr tvrdší, zahřejeme na vyšší teplotu.
  • Zaočkujeme kulturou a necháme 40 minut v klidu
  • Přidáme nejprve chlorid vápenatý a následně syřidlo.
  • Sýříme zhruba 50 minut, dokud nebude mít sýřenina tzv. ostrý lom. Jednoduše pokud jde nožem nadzvednut a drží pohromadě, máme hotovo.
  • Sýřeninu rozkrájíme na menší kostky a necháme odpočinout asi 10 minut.
  • Plníme do forem, ve kterých sýrové zrno necháme odpočívat alespoň 18 hodin a průběžně otáčíme.
  • Nakonec sýr nasolíme a to buď vetřením soli do povrchu sýra nebo ponořením sýru do solné lázně. Solnou lázeň lehce připravíme smícháním 1l vody a 200 g soli.

Takový sýr nemá dlouhou trvanlivost. Vydrží zhruba 5 dní. Pokud ho ale naložíme, několikanásobně trvanlivost prodloužíme. Postup ukáže náš videorecept, podle kterého můžete postupovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky